مقالات پزشکی

جوراب واریس؛ نحوه عملکرد، انتخاب، پوشیدن و نگهداری

جوراب واریس؛ نحوه عملکرد، انتخاب، پوشیدن و نگهداری

در طراحی جوراب واریس از تکنیک فشرده‌سازی برای کنترل واریس و عوارض ناشی از آن استفاده خواهد شد. این جوراب‌ها فشار خاصی را در قسمت‌های مختلف پا، بخصوص ناحیه مچ، ایجاد خواهند کرد. به این ترتیب جریان خون بهبود یافته و به سمت قلب حرکت می‎کند. برای استفاده از این جوراب‌ها لازم است به متخصص مراجعه نمایید تا براساس شرایط سلامتی شما، نوع خاص آن تجویز شود. گرچه جوراب واریس از نظر سایز، اندازه، کاربرد و فشار انواع مختلفی دارد، اما نحوه عملکرد در همه آنها یکسان است.

انواع جوراب واریس

انواع جوراب واریس

انواع جوراب واریس

اگر به جوراب واریس نیاز دارید، لازم است با انواع آن آشنا باشید تا بهترین ومناسب‌ترین انتخاب را داشته باشید. توصیه می‎شود هنگام خرید جوراب‌های واریسی سه سوال مهم زیر را از خود بپرسید:

  • آیا هدف شما از خرید آنها جنبه درمانی دارد یا غیر درمانی؟
  • از نظر میزان فشار کدامیک از آنها برای شما مناسب خواهد بود؟
  • میزان پوشش‌دهی جوراب تا چه حدی باید باشد؟

پاسخ به این سوالات به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید با توجه به شرایط خود، انتخاب و خرید درستی داشته باشید.

اگر به دنبال راهی هستید تا خستگی روزانه را از تن به در کنید، شاید بهتر باشد به سراغ انواع جوراب‌های واریسی غیر درمانی بروید. آنها فشار کمتری را به پا و رگهای آن وارد می‌کنند و در عین حال خطر بروز واریس را به طور قابل ملاحظه‌ایی کاهش خواهند داد. این در حالی است که جوراب‌های فشاری واریسی درمانی، با هدف کنترل بیماری، فشار مشخص و تعیین‌شده‌ایی را به پا و رگ‌های آن وارد خواهند کرد. این فشار نسبت به انواع جوراب‌های غیردرمانی بیشتر است. جوراب واریسی درمانی، فشار را به صورت عمودی به پا اعمال می‌کند.

در برخی از آنها اعمال فشار به صورت تدریجی انجام خواهد شد. یعنی بیشترین فشار به قسمت انتهایی اندام و  نقطه‌ایی که دورتر از قلب قرار دارد، وارد شده و کمترین فشار به بخشی از اندام است که کمترین فاصله را با قلب  دارد. به این ترتیب خون با کیفیت بهتری در رگ‌ها جریان خواهد داشت.

انواع جوراب واریس از نظر میزان فشار

انواع جوراب واریس از نظر میزان فشار

انواع جوراب واریس از نظر میزان فشار

از نظر میزان فشار می‎توان جوراب واریس را به چهار گروه اصلی تقسیم کرد:

کلاس A که میزان فشار آن بین 12 تا 15 میلیمتر جیوه در نظر گرفته می‌شود. اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که پس از پایان فعالیت‌های روزانه احساس خستگی در پا را دارند،  این نوع از جوراب‌های واریسی می‎توانند برای شما مفید باشند. بسیاری از خلبانان و مهماندارانی که در برنامه کاری خود پروازهای طولانی مدت دارند، از این جوراب استفاده خواهند کرد. به این ترتیب ریسک ابتلا آنها به سندرم ECONOMY-CLASS کاهش می‎یابد. استفاده از این جوراب به کلیه افرادی که به دلایل شغلی مجبور هستند ساعات طولانی ایستاده یا نشسته باشند، توصیه می‌شود. این جوراب به پیشگیری از بروز نارسایی‌هایی وریدی، ترومبوز و آمبولی کمک خواهد کرد.

جوراب واریس با فشار 1

فشار این نوع از جوراب‌های واریسی بین 18 تا 22 میلیمتر جیوه قرار دارد. استفاده از آن نیز به افرادی که در معرض نارسایی وریدی قرار دارند توصیه می‎شود. همچنین گزینه‌ایی مناسب برای رفع خستگی‌های روزانه در ناحیه پا است. چنانچه به واریس خفیف مبتلا شده باشید، این جوراب‌ها از پیشرفت آنها به طور  قابل ملاحظه‌ایی پیشگیری خواهند کرد. زنان باردار نیز به منظور کنترل واریس در دوران حاملگی می‌توانند از آن بهره ببرند. استفاده از آنها به آن دسته از افرادی که به تلانژکتازی مبتلا هستند نیز توصیه می‎شود. منظور از آن همان ورید‌های عنکبوتی است.

جوراب واریس کلاس فشار 2

فشار این نوع از جوراب‌ها بین 23 تا 32 میلیمتر جیوه قرار دارد. گاهی اوقات واریس با تورم یا همان ادم خفیف همراه است. در این حالت معمولا استفاده از این جوراب‎ها توصیه می‌شود. از دیگر موارد مصرف آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پس از ترومبوفلبیت وریدهای سطحی و عمقی.
  • درمان و کنترل نارسایی‌های وریدی شدید در دوران بارداری.
  • پس از جراحی‌های وریدی و اسکلروتراپی

جوراب واریس کلاس فشار 3

میزان فشار این نوع از جوراب‌ها بین 34 تا 46 میلیمتر جیوه قرار دارد. استفاد از آنها به افراد زیر توصیه می‎شود:

  • افرادی که به لنف ادم برگشت‌پذیر مبتلا هستند.
  • افرادی که دچار واریس و ادم شدید هستند.
  • افرادی که به نارسایی مزمن وریدی پیشرفته مبتلا شده‌اند.
  • افرادی که دارای زخم‎های وریدی شدید هستند.
  • افرادی که پس از ضربه، دچار ورم شدید شده‌اند.

انواع جوراب واریس از نظر میزان پوشش دهی

انواع جوراب واریس از نظر میزان پوشش دهی

انواع جوراب واریس از نظر میزان پوشش دهی

انتخاب جوراب واریس براساس نوع پوشش‌دهی به میزان آسیب، شدت بیماری و تشخیص پزشک بستگی دارد. از این منظر جوراب‌های واریس در مدل‌های زیر به بازار ارائه می‎شوند:

  • جوراب واریس از کف پا تا قسمت زیرین زانو
  • از کف پا تا نیمه ران
  • از کف پا تا  قسمت انتهایی کشاله ران
  • جوراب‌های واریسی شلواری
  • جوراب‌های واریسی شلواری  که برای زنان باردار طراحی شده است.
  • جوراب واریس که تا انتهای کشاله ران را پوشش داده و به صورت تک پا طراحی شده است.

عملکرد جوراب واریس چگونه است؟

عملکرد جوراب‌ واریس براساس میزان فشاری است که به پا وارد می‌کند. واریس به دلیل نقصی است که در دریچه‌ رگها‌ ایجاد می‌شود. این دریچه‌ها یکطرفه بوده  و از تجمع خون  در پاها جلوگیری خواهند کرد. زمانی که آنها دچار اختلال می‌شوند به رگ‌های پا آسیب وارد شده  و در نتیجه بیماری واریس رخ می‌دهد. جوراب‌های واریسی دارای فشار استانداری هستند. به طور کلی بیشترین میزان فشار به مچ پا و کمترین میزان به قسمت‌های بالایی پا وارد خواهد شد. به این ترتیب پاها به آرامی تحت فشار قرار گرفته و خون به سمت بالا و قلب جریان خواهد داشت. زمانی که جریان خون بهبود می‎یابد، از شدت ورم و ادم در رگ‌های پا نیز کاسته خواهد شد. فشار وارد شده از سوی جوراب به پا، قطر رگ‌های بزرگ‎شده را کاهش خواهد داد و به این ترتیب سرعت جریان خون افزایش می‌یابد.

البته باید بدانید جوراب‌های واریس، بیماری را به طور قطع درمان نخواهند کرد، اما به طور قابل ملاحظه‎ایی می‌توانند از پیشرفت بیماری جلوگیری کنند.

چگونه جوراب واریس را بپوشیم؟

از آنجا که جوراب واریس خاصیت الاستیکی دارد، پوشیدن آن مانند جوراب‎های معمولی ساده نیست. برای این منظور پیشنهاد می‎شود، قبل از مصرف یکبار آنها را بشویید تا کمی از میزان سفتی آنها کاسته شود.

در مرحله بعد بهتر است صبح‎های از این جوراب استفاده نمایید. در ساعات آغازین روز، میزان تورم در پاها کمتر بوده و در نتیجه پوشیدن جوراب کمی راحت‎تر خواهد بود. حتما می‌پرسید آیا نمی‎شود در طول روز از این جوراب استفاده کرد؟ هر زمان که قصد داشتید جوراب‌های واریسی را بپوشید، 20 تا 30 دقیقه قبل از آن پاهای خود را بالا نگه دارید و سپس از جوراب استفاده نمایید.

توصیه می‎شود از پوشیدن این جوراب‌ها در تختخواب خودداری نمایید. برای این منظور بهتر است بر روی سطحی سفتی نشسته و از پشتی سفت بهره ببرید.

از پاپوش‌هایی که برای این کار طراحی شده‌اند، استفاده نمایید. از آنها تحت عنوان ایزی اسلاید نیز یاد می‎شود. آن سطحی لغزنده داشته و به همین دلیل جوراب واریس بر روی آنها سر می‎خورد. به این ترتیب بسیار راحت‌تر می‌توانید جوراب‌های واریسی بلند را بپوشید. همچنین بهتر است هنگام پوشیدن از دستکش‌های آشپزخانه استفاده نمایید، به این ترتیب احتمال آسیب رساندن به الیاف و بافت جوراب کاهش یافته و در عین حال راحت‎تر می‎توانید آن را بپوشید.

برای پوشیدن جوراب‌های واریسی از ابزاری به نام باتلر نیز استفاده می‌کنند. آنها میله‌های فلزی هستند که در دو طرف آنها دسته‌هایی تعبیه شده است. جوراب درون این میله قرار داده خواهد شد. با گذاشتن پا درون آن و بالا کشیدن دسته‌ها، می‌توانید جوراب را به پا کنید.

مراحل پوشیدن جوراب واریس پنجه باز

مراحل پوشیدن جوراب واریس پنجه باز

مراحل پوشیدن جوراب واریس پنجه باز

در ابتدا دستکش را بپوشید.

جوراب کمکی یا همان سرجورابی را به پا کنید.

جوراب را با کف دست گرفته و تا محل پاشنه آن را برگردانید. در این حالت جوراب پشت رو خواهد شد. از این همین قسمت، پا را داخل جوراب کرده و پاشنه آن را در تماس با پاشنه پا قرار دهید.  سپس از ناحیه پنجه، جوراب را به سمت بالا هدایت نمایید. دقت داشته باشید، پاشنه جوراب دقیقا در محل خود باشد. در نهایت جوراب کمکی را از ناحیه پنجه به سمت بیرون بکشید.

در هیچ قسمتی از جوراب نباید چین و چروکی دیده شود.

جوراب واریس را چند ساعت بپوشیم؟

این موضوع به شرایط سلامتی فرد و سبک زندگی او بستگی خواهد داشت. برای مثال افرادی هستند که به دلیل شغل خود، باید طولانی مدت بایستند یا بنشینند. استفاده از این جوراب‌ها در طی روز به پیشگیری و کنترل بیماری کمک خواهد کرد. به طور متوسط، مدت زمان استفاده از آنها در طی روز 16 ساعت تعیین شده است. با این حال برای این منظور لازم است با پزشک متخصص مشورت داشته باشید.

چگونه از جوراب واریس نگهداری کنیم؟

اگر به درستی از جوراب واریس نگهداری کنید، تا شش ماه قابل استفاده خواهد بود. برای این منظور باید به نکاتی که در مورد نحوه پوشیدن آنها بیان شد دقت داشته باشید. این نکات هنگام درآوردن جوراب نیز باید رعایت شوند. برای مثال نباید اینکار را با اعمال فشار زیاد انجام دهید.

همچنین توصیه می‎شود، هنگام پوشیدن از زیور آلاتی مانند انگشتر استفاده نشود، چرا که احتمال آسیب به الیاف‌ جوراب وجود خواهد داشت. ناخن‎های بلند نیز احتمال آسیب به جوراب را فراهم خواهند کرد.

بهتر است آنها را با دست و آب سرد بشویید. از مواد شوینده ملایم مانند شامپو بچه استفاده نموده و در عین حال از چلاندن جوراب خودداری نمایید. آب گرم می‌تواند خاصیت کشسانی  آن را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین بهتر است آنها را بر روی سطحی صاف پهن کرده تا خشک شوند. از آویزان کردن آنها بر روی بند رخت اجتناب نمایید. از منابع حرارتی مانند رادیاتور و اتو برای خشک کردن آنها بهره نبرید.

شستشوی جوراب‌های واریسی با دست منجر به افزایش عمر آنها خواهد شد. با این حال اگر قصد شستشوی آنها را در لباسشویی دارید، درجه شستشوی ماشین را روی ملایم تنظیم کنید. حواستان به درجه حرارت آب لباسشویی باشد. توصیه می‎شود دمای حرارت آب بیش از 40 درجه سانتیگراد نباشد.

نکات مهم انتخاب جوراب واریس
نکات مهم انتخاب جوراب واریس

نکات مهم انتخاب جوراب واریس

هنگام انتخاب و خرید جوراب واریس به این نکات دقت داشته باشید.

جوراب‎های واریسی تنها باعث اعمال فشار به پا نخواهند شد. برای این منظور آنها باید از نظر شکل درست طراحی شوند تا فشار به درستی به پا وارد شود. در غیر این صورت در کنترل و درمان بیماری موثر نخواهند بود. برای طراحی و تولید آنها به دانش و تجهیزات خاصی نیاز است. به همین دلیل متخصصان برندهای خاصی را به بیماران معرفی می‌کنند.

همانطور که ذکر شد، جوراب‌های واریسی دارای فشار های مختلفی هستند. اینکه کدام یک از آنها برای شما مناسب است، به تشخیص پزشک بستگی خواهد داشت. بنابراین هرگز سعی نکنید به توصیه دیگران اقدام به خرید این جوراب‌ها نمایید.

این جوراب‌های دارای طول و سایزهای مختلفی هستند که با توجه به شرایط بیمار از سوی متخصص تجویز خواهند شد. برای مثال معمولا از جوراب‌های واریسی که تا زیر زانو را پوشش می‌دهند با هدف پیشگیری از بروز بیماری تجویز می‎شوند. سایز جوراب نیز براساس محیط پا تعیین می‌شود.

این جوراب‎ها به شکل پنجه باز و بسته طراحی می‎شوند. به طور کلی افراد تمایل به استفاده از نوع پنجه باز آن را دارند.

جوراب واریس به چه کسانی توصیه می شود؟

افرادی که طولانی مدت می‌ایستند یا نمی‌نشینند. از جمله آنها می‌توان به آرایشگران، پرستاران، معلمان، کارمندان و … اشاره کرد. همچنین اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که با هواپیما مسافرت‌های طولانی مدت دارند، بهتر است به فکر استفاده از جوراب واریس باشید. خلبانان و مهمانداران نیز در این گروه قرار می‌گیرند. این جوراب‌ها با فشرده‌سازی رگها از لخته شدن خون و خطرات ناشی از آن به طور قابل ملاحظه‌ایی جلوگیری خواهند کرد.

جوراب واریس به چه کسانی توصیه نمی شود؟

  • افرادی که به درماتیت یا حساسیت پوستی شدید مبتلا هستند.
  • افرادی که به بیماری‌های شدید و جبران‌ناپذیر قلبی دچار شده‌اند.
  • افرادی که همزمان با درد پا به بیماری‌های انسداد شریانی مبتلا هستند.
  • افرادی که از فلبیت عفونی رنج می‌برند.

چرا باید جوراب های واریس بپوشیم؟

  • با استفاده از جوراب‌ واریس درد، تورم و خستگی پاها کاهش خواهد یافت.
  • این جوراب‌ها به دلیل ساختاری که دارند، از لخته شدن خون در رگ جلوگیری خواهند کرد.
  • باعث بهبود جریان خون خواهند شد.
  • برخی از ورزشکاران با هدف پیشگیری از کبودی، از این جوراب‌ها استفاده می‌کنند.
  • ترومبوز وریدی DVT و انواع نارسایی عروقی به خوبی کنترل خواهد شد.
کلام آخر 

ما در سایت بیوتی سنتر تلاش نمودیم تا تمامی موراد مهم و ضروری جوراب واریس؛ نحوه عملکرد، انتخاب، پوشیدن و نگهداری را به صورت دقیق بررسی نماییم. همچنین شما عزیزان می توانید برای خرید انواع محصولات پزشکی و انواع محصولات بهداشتی از طریق همین سایت (butcenter.com) اقدام و خرید خود را انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *