امروزه استفاده از دستکش جراحی در خانه و برای امور روزمره بسیار متداول است. بهخصوص در دوران پاندمی و احتمال انتقال ویروس از روی سطوح، استفاده از این دستکش پزشکی بیشتر شدهاست. در این مطلب قصد داریم توضیحاتی درباره انواع این دستکشها ارائه دهیم و شما را درخصوص سایز بندی دستکش جراحی راهنمایی کنیم.
کیفیت دستکش های جراحی و شاخص aql
دستکشهای بهداشتی در انواع مختلف تولید میشوند. هرنوع از این دستکشها برای کاربردهای مشخصی طراحی شدهاند. بهخصوص درباره استفادههای پزشکی، دستکشها باید با استاندارد خاصی ساخته شدهباشند. دستکشهای پزشکی نباید در حین استفاده آسیب ببینند و باعث انتقال میکروبها و عوامل بیماریزا شوند.
سازمان غذا و داروی آمریکا دستورالعملی را برای سطح کیفی دستکشهای یکبار مصرف تعیین کردهاست. این دستورالعمل کیفیت دستکشها را بر اساس شاخص aql یا سطح کیفی قابل قبول، طبقهبندی میکند. هرچه عدد aql کمتر باشد، دستکش از کیفیت بالاتری برخوردار است.
برای مثال دستکشهایی با عدد aql ۲.۵ برای معاینات پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند. البته برای انجام جراحی این عدد باید پایینتر باشد. دستکشهایی با aql بالاتر برای مصارف صنعتی و مکانیکی استفاده میشوند.
انواع دستکش های جراحی بر اساس ویژگی های آنها
مواردی چون سایز بندی دستکش جراحی و مواد بهکار رفته در آن، میتواند متفاوت باشد. شما باید با توجه به نوع استفاده خود دستکش مناسب را انتخاب کنید. در ادامه بعض از این موارد تنوع را بررسی میکنیم.
حتما بخوانید : راهنمای انتخاب و خرید دستکش پزشکی
تنوع در مواد بهکار رفته در ساخت دستکش
دستکشهای یکبار مصرف با شاخص aql قابل قبول، با مواد مختلف تولید میشوند. پیشاز خرید دستکش، علاوه بر سایز بندی دستکش جراحی، باید بدانید کدام نوع از مواد سازنده آن با استفاده شما سازگاری دارد. متداولترین نوع دستکشهای یکبار مصرف، دستکشهای لاتکس هستند که با توجه به قیمت ارزان، بسیار مورد استفاده قرار میگیرند.
حساسیت به لاتکس در میان افراد بسیار شایع است. درصورت وجود حساسیت به لاتکس، استفاده از گزینههای دیگر مانند دستکشهای ساخته شده از نیتریل، میتواند به شما کمک کند. دستکشهای ساخته شده از نیتریل، با وجود قیمت بالاتر عمر بیشتری دارند و دیرتر آسیب میبینند.
انواع دیگری از مواد سازنده نیز برای دستکش یکبار مصرف وجود دارد. برای مثال دستکشهای ساخته شده از پی وی سی، کلروپرن یا آلوئهورا در بازار موجود هستند. همانطور که گفتیم شما میتوانید با توجه به نیاز خود، دستکش مناسب را از میان آنها انتخاب کنید.
دستکشهای استریل و غیر استریل
دستکشهای استریل برای مصارف جراحی استفاده میشوند. این دستکشها باید استانداردهای خاصی داشتهباشند. به علاوه عدد aql آنها باید ۱.۵ یا کمتر باشد. البته برای معاینات پزشکی یا مصارف مربوط به مواد غذایی یا سایر فعالیتهای بهداشتی، معمولاً نیازی به استفاده از دستکش استریل نیست. در این موارد تنها استفاده از دستکشی با aql مناسب کافی است.
دستکشهای پودری و غیر پودری
در بعضی از انواع دستکشها، برای جلوگیری از بهم چسبیده دستکش و راحتی در استفاده از آن، از پودر نشاسته ذرت استفاده میشود. به دلیل امکان ایجاد التهاب و واکنشهای آلرژیک، استفاده از این نوع دستکش در استفادههای پزشکی و بخصوص در جراحی منع شدهاست.
راحتی دستکش و تناسب اندازه آن
سایز بندی دستکش جراحی بسیار اهمیت دارد. شما باید از دستکشی استفاده کنید که سایز آن برای دستتان مناسب باشد. استفاده از دستکشی که اندازه آن کوچک باشد، باعث کشیدگی بیشاز حد دستکش و پاره شدن آن میشود.
همچنین دستکش با سایز بزرگتر از اندازه مناسب، باعث ایجاد ریسک نفوذ عوامل بیماریزا به دست و یا حتی ول شدن و افتادن آن میشود. با توجه به این موضوع، بسیار مهم است که پیش از خرید دستکش، سایز مورد نیاز خود را بدانید.
سایز بندی دستکش جراحی و پیدا کردن سایز دست
راحتی دستکش مورد استفاده، باعث راحتی در فعالیت شما میشود. به همین دلیل باید در انتخاب سایز بندی دستکش جراحی دقت کنید. شرکتهای ساخت دستکش، آنها را در سایزهای مختلف میسازند تا انتخاب برای مصرف کنندهگان راحتتر باشد.
برای پیداکردن سایز دست خود، شما به دو اندازه نیاز دارید. در مرحله اول دور کف دست خود را، در پهن ترین قسمت آن، بدون انگشت شست، اندازه بگیرید. در دومین مرحله، اندازه طول کف دست خود را، از بالاترین نقطه انگشت میانی تا ابتدای مچ، اندازه بگیرید. توجه داشته باشید که اندازهگیری را برای دست غالب خود انجام دهید.
حالا شما دو عدد دارید. عدد بزرگتر را به سمت بالا گرد کنید. نتیجه بدست آمده اندازه دستکش مناسب برای شماست. البته در بیشتر موارد سایزبندی دستکش جراحی، به صورت xs,s,m,l,xl مشخص میشود. این سایزبندی با توجه به اندازه دست شما برحسب اینچ، به شکل زیر است:
برای آقایان:
- XS: و کمتر 7½
- S: 7½ – 8½
- M: 8½ – 9½
- L: 9½ – 10½
- XL: 10½ – 11½
برای خانمها:
- XS: و کمتر6½
- S: 6½ – 7
- M: 7 – 7½
- L: 7½ – 8
- XL: و بیشتر8
حتما بخوانید : دستکش لاتکس چیست و تفاوت آن با نیتریل و وینیل چیست؟
استفاده صحیح از دستکشهای یکبار مصرف
زمانی بود که پزشکان مجبور میشدند برای شستن دست خود، بیمار را در میان انجام عمل جراحی رها کنند. همین وقفه ایجاد شده در طول جراحی موجب مرگ بیمار میشد. امروزه با تولید دستکشهای یکبار مصرف، انجام عملهای جراحی و بطور کلی همه فعالیت های بهداشتی متحول شدهاست. حالا ما انواع مختلف دستکشها را دراختیار داریم. برای استفاده بهینه از این دستکشها، باید نیاز خود را بشناسیم و به مواردی مانند سایز بندی دستکش جراحی و جنس آن توجه کنیم.