دستگاه دیالیز برای افرادی که دچار نارسایی کلیه هستند، استفاده می شود. معمولا افراد بعد از انجام دیالیز دچار سرگیجه، خستگی و درد می شوند؛ به همین دلیل بهتر است این کار در منزل صورت بگیرد تا بیمار بتواند بعد از این فرایند، در محیطی راحت استراحت کند.
در واقع دستگاه دیالیز، موجب پاکسازی خون و حذف مواد زائد می شود و باعث می شود تعادل بین آب و مواد شیمیایی حفظ شود؛ در افراد سالم این کار از جمله وظایف کلیه ها است و به آن هموستاز گفته می شود. دستگاه دیالیز، آب و مواد زائد را فیلتر و فشار خون را کنترل می کند. در این مقاله پیرامون کاربرد دستگاه دیالیز خانگی، انواع آن و بهترین دستگاه های دیالیز خانگی مطالعه خواهید کرد.
بیوتی سنتر تخصصی ترین مرکز فروش تجهیزات پزشکی
دستگاه دیالیز خانگی چیست؟
دستگاه دیالیز خانگی جایگزینی برای کلیه است و برای پاکسازی خون از مواد زائد و مایعات اضافی مورد استفاده قرار می گیرد. این کار با استفاده از فیلتر مخصوصی به نام دیالیزر یا کلیه مصنوعی انجام می شود؛ به این صورت که خون از طریق لوله های پلاستیکی از بدن فرد بیمار وارد دیالیزر شده و در آنجا تصفیه می شود و دوباره به بدن بر می گردد.
برای انجام این فرایند دو سوزن وارد بدن بیمار می شود که به لوله های پلاستیکی متصل هستند؛ سپس خون از بدن به دستگاه دیالیز خانگی منتقل شده و بعد از دفع مایعات اضافی و مواد زائد و کنترل فشار دوباره به بدن پمپاژ می شود. عملکرد دستگاه دیالیز خانگی کاملا مشابه دستگاه دیالیز بیمارستانی است.
کاربرد دستگاه دیالیز چیست؟
دستگاه دیالیز موجب تصفیه خون از مواد سمی مثل اوره، ترکیبات نیتروژن، کراتینین و مواد زائد دیگر می شود. دیالیز معمولا به دو روش همودیالیز و دیالیز صفاقی انجام می شود.
- همودیالیز
در این روش خون از طریق یک مسیر عروقی به درون مویرگ هایی از جنس غشاهای نیمه مصنوعی وارد شده و تصفیه می شود. این نوع دیالیز به سه روش فیستول شریانی وریدی، گرافت شریانی وریدی و واسکولار اکسس انجام می شود.
- دیالیز صفاقی
این روش نسبت به همودیالیز از سهولت و قیمت پایین تری برخوردار است. دیالیز صفاقی از طریق صفاق داخل شکم انجام می شود. در این روش، مایع دیالیزات به صفاق شکم تزریق شده و مواد زائد را جذب می کند؛ سپس از شکم خارج می شود. دیالیز صفاقی به سه روش دیالیز صفاقی مداوم سیار، مداوم چرخه ای و نوبتی انجام می شود.
با استفاده از دستگاه دیالیز خانگی، فرد بیمار می تواند این فرایند را به صورت کوتاه مدت یا شبانه انجام دهد که هر کدام از آنها مزایا ویژه ای دارند.
- دیالیز خانگی معمولی: این فرایند سه بار در هفته و هر بار به مدت سه تا چهار ساعت انجام می شود.
- دیالیز خانگی کوتاه مدت: این فرایند با استفاده از دستگاه های مدرن و معمولا پنج تا هفت بار در هفته به مدت دو ساعت انجام می شود؛ با توجه به اینکه مدت زمان انجام این دیالیز کوتاه است، میزان مایعات کمتری از بدن فرد بیمار دفع می شود و علائمی مثل سردرد، تهوع، گرفتگی عضلات و احساس خستگی کاهش می یابد.
- دیالیز خانگی شبانه: این فرایند در طول شب و به آهستگی انجام می شود و مدت زمان طولانی تری دارد. شما می توانید دیالیز خانگی شبانه را شش شب در هفته و به مدت شش تا هشت ساعت انجام دهید. همچنین امکان ترکیب فرایند دیالیز شبانه و روزانه با هم نیز وجود دارد.
همچنین به شما پیشنهاد می دهیم حتما مقاله ۱۴ نشانه و علائم قند خون بالا که باید جدی گرفته شود را مطالعه فرمایید.
مزایا استفاده از دستگاه دیالیز خانگی
انجام دیالیز روزانه و شبانه در خانه دارای مزایایی است که در ادامه به آنها اشاره می شود:
- استفاده از داروهای کمتر برای کنترل فشار خون و کم خونی
- استفاده از داروهای کمتر برای کنترل فسفر و پیشگیری از بیماری های استخوانی
- بهبود عوارضی مثل نوروپاتی و سندروم پا بیقرار
- داشتن آسایش و احساس بهتر
- عدم نیاز به بستری شدن در بیمارستان
- داشتن انرژی بیشتر برای انجام کارهای روزانه
حتما بخوانید : انواع فشار خون اولیه و ثانویه + راه های تشخیص، پیشگری و درمان
معرفی بهترین دستگاه های دیالیز خانگی
بهترین دستگاه های دیالیز خانگی | مزایا |
دستگاه دیالیز خانگی برند Baxter
|
– دارای سیستم چک کننده
– دارای سیستم SPS – امکان استفاده آسان در مکان های مختلف – دارای دستورالعمل کاربردی – دارای سیستم هشداردهنده – امکان ایجاد تغییرات در پارامترهای دیالیزر و مایع دیالیز – امکان شخصی سازی الکترولیت های مایع از جمله پتاسیم و کلسیم – قابلیت حمل آسان – قابلیت تنظیم صدا |
دستگاه دیالیز خانگی برند NxStage | – دارای سیستم L-FS
– عملکردی شبیه دیالیز صفاقی – امکان تعادل سریع مایع دیالیز غشایی با خون – دارای قطعات یک بار مصرف برای جلوگیری از آلودگی – وزن کم – قابلیت حمل آسان – دارای کارتریج |
دستگاه دیالیز خانگی برند Braun | – دارای سیستم SPS
– کم وزن – امکان استفاده آسان در مکان های مختلف – قابلیت حمل |
دستگاه دیالیز خانگی برند Gambro | – قابلیت کنترل فشار شریانی و وریدی
– درای صفحه لمسی رنگی – دارای سیستم کنترل جریان خون – دارای سیستم کنترل فشار خون – سهولت در استفاده |
دستگاه دیالیز خانگی برند Nikkiso | – دارای صفحه نمایش لمسی رنگی دوازده اینچی
– دارای سیستم بک آپ داخلی – دارای سیستم کنترل فشار خون – دارای سیستم قطع خودکار |
دستگاه دیالیز خانگی برند Nipro | – استفاده آسان
– ایمنی بالا – قابلیت حمل آسان – قابلیت استفاده در مکان های مختلف |
دستگاه دیالیز خانگی برند Quanta | – وزن سبک
– ابعاد بسیار کوچک – قابل حمل – طراحی ارگونومیک – دارای صفحه نمایش لمسی – دارای کارتریج رنگی – قابلیت استفاده به مدت هشت ساعت – قابلیت اتصال به دستگاه های تصفیه آب خانگی |
دستگاه دیالیز خانگی برند Physidia | – ابعاد کوچک
– قابلیت حمل آسان – قابلیت شخصی سازی – دارای صفحه نمایش واضح و رنگی |
معمولا بازه قیمتی دستگاه های دیالیز خانگی بین 10.000 تا 30.000 دلار است.
حتما بخوانید : بهترین زمان گرفتن فشار خون چه وقتی می باشد؟
سخن پایانی
دستگاه دیالیز خانگی برای افرادی که دارای نارسایی حاد کلیه هستند، مورد استفاده قرار می گیرد. به وسیله این دستگاه مایعات اضافی و مواد زائد از جمله نیتروژن و اوره از خون حذف می شود.
دستگاه دیالیز خانگی موجب می شود که بیمار احساس خوشایندتری در حین فرایند دیالیز داشته باشد؛ چرا که می تواند آن را در هر زمان و مکانی مورد استفاده قرار دهد. همچنین شما عزیزان می توانید برای خرید انواع کالا پزشکی از طریق سایت بیوتی سنتر اقدام به سفارشات خود فرمایید.
بیوتی سنتر مرکز تولید انواع رول ملحفه یکبار مصرف و انواع روپوش و لباس پزشکی و وارد کننده اصلی انواع دستکش پزشکی ، دستگاه اکسیژن ساز و… در ایران می باشد.