فشار خون هنگامی اتفاق میافتد که خون شما با فشار بالاتر از حد نرمال، در رگها حرکت کند. این فشار، بستگی به این دارد که میزان مقاومت رگهای خونی و سختی کار قلب چقدر است. فشار خون بالا میتواند باعث بوجود آمدن مشکلاتی مانند بیماری قلبی، سکته مغزی، نارسایی قلبی و یا بیماریهای کلیوی شود. در ادامه میخواهیم به سوال آیا فشار خون ۱۴ خطرناک است؟ جواب دهیم و راههای پیشگیری و درمان را توضیح دهیم.
آیا فشار خون ۱۴ خطرناک است؟
فشار خون ۱۴ در گروه هایپرتنشن (فشار خون بالا) درجه ۲ قرار دارد. این گونه از فشار خونها، با فشار خون سیستولیک (بالایی) بیشتر از ۱۴ سانتی متر جیوه، یا فشار خون دیاستولیک (پایینی) بالاتر از ۹ سانتی متر جیوه تعریف میشوند. افرادی که به فشار خون ۱۴ و بالاتر مبتلا هستند، به میزان بیشتری در خطر ابتلا به بیماریهای کرونری قلب قرار دارند، که حتی موارد جدیتر میتواند باعث حمله قلبی و سکته مغزی نیز شود؛ بنابراین، بهتر است به طور منظم فشار خون خود چک کنید. فشار خون ۱۴ روی ۹ سانتی متر جیوه (۱۴۰ روی ۹۰ میلی متر جیوه) یا بالاتر به این معناست که فرد در مرحله یا سطح ۲ فشار خون بالا قرار دارد که میتواند خطرناک باشد؛ بنابراین بهتر است حتما از رژیم غذایی سالمی استفاده کنید.
مراحل فشار خون بالا
- مرحله اول فشار خون بالا : اولین مرحله از چهار مرحله فشار خون بالا، مرحله «طبیعی» نامیده میشود. در این مرحله، فشار خون سیستولی (حداکثر فشار خون)، کمتر از ۱۳۰ میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولی (حداقل فشار خون)، کمتر از ۸۰ میلی متر جیوه است. در این مرحله فشار خون فرد کاملا طبیعی است؛ بنابراین فرد نیاز به درمان و استفاده از دارو ندارد. البته به یاد داشته باشید که شما باید همیشه فشار خون خود را کنترل کنید.
- مرحله دوم فشار خون بالا : این مرحله از فشار خون بالا «پیش فشار خون» نامیده میشود. در این مرحله فشار خون سیستولی بین ۱۳۰ تا ۱۳۹ میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولی بین ۸۰ تا ۸۹ میلی متر جیوه قرار دارد. این مرحله در واقع مرحله قبل از فشار خون بالا است و میتواند نشان دهنده یک هشدار برای فرد باشد و به شما میگوید که ممکن است در آینده به فشار خون بالا مبتلا شوید، اما هنوز هم فرصتی برای پیشگیری دارید. در این مرحله فرد، به میزان کمی در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی یا سکته مغزی قرار میگیرد، اما برای این مرحله از فشار خون دارویی تجویز نمیشود، اما فردی که در این مرحله از فشار خون بالا قرار دارد، می تواند با تغییر در سبک زندگی و اصلاح آن از ابتلا به فشار خون بالا جلوگیری کند.
- مرحله سوم فشار خون بالا : این مرحله از فشار خون «مرحله ی ۱» نامیده میشود. در این مرحله فشار خون سیستولی بین ۱۴۰ تا ۱۵۹ میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولی بین ۹۰ تا ۹۹ میلی متر جیوه قرار دارد. فردی که در این مرحله از فشار خون قرار دارد، در معرض خطر عوارض جدی قرار بگیرد. در این مرحله به جز رژیم غذایی و تغییر در سبک زندگی، پزشکان برای فرد بیمار دارو نیز تجویز میکنند. مصرف این داروها میتواند خطر بیمایهای قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد. داروهایی که پزشکان برای این مرحله از فشار خون تجویز میکنند شامل مهار کنندههای ACE، مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین ،مسدود کنندههای بتا، دیورتیکهای تیازید و مسدود کنندههای کانال کلسیم است.
- مرحله چهارم فشار خون بالا : این مرحله از فشار خون بالا «مرحله ی ۲» نامیده میشود. در این مرحله، فشار خون سیستولی ۱۶۰ میلی متر جیوه و بالاتر، و فشار خون دیاستولی ۱۰۰ میلی متر جیوه و بالاتر از آن قرار دارد. افرادی که در این مرحله قرار دارند، فشار خون بالایی دارند و بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به بیماری عروق کرونری قلب هستند. در این مرحله پزشکان برای کاهش فشار خون، دو نوع دارو تجویز میکنند. اگر شما در این مرحله قرار دارید، باید به طور مرتب، فشار خون خود را چک کنید و پرهیز غذایی داشته باشید و به طور مرتب ورزش کنید.
راههایی برای پیشگیری و درمان فشار خون
اگر فشار خون بالایی دارید یا هنوز دچار فشار خون نشدهاید، میتوانید از راههای زیر برای پیشگیری و درمان فشار خون بالا استفاده کنید:
- رژیم غذایی سالمی داشته باشید.
- به طور مرتب به پزشک مراجعه کرده و فشار خون خود را چک کنید.
- طبق دستور پزشک، دارو مصرف کنید.
- به طور مرتب ورزش کنید.
- از خودرن غذاهای سدیم دار خودداری کنید.
- از دخانیات و الکل استفاده نکنید.