فشار خون بالا وضعیتی است که در کشورهای غربی، حدود 30% افراد به آن مبتلا هستند و گفته می شود که در ایران نیز آمار ابتلا به فشار خون بسیار بالا و حدود 42 درصد است. این بیماری اغلب بدون علامت است، اما خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را به طور قابل توجهی افزایش می دهد. داروهای کاهش دهنده فشار خون اغلب عوارض جانبی ناخوشایندی را به دنبال دارند. به همین دلیل افراد بیشتر تمایل دارند که از داروهای طبیعی مانند سیر که در کنترل فشار خون موثر هستند، استفاده کنند.
در این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت که آیا مصرف سیر یک روش بی خطر و موثر برای کاهش طبیعی فشار خون شما است یا خیر، و اگر چنین است، چگونه باید آن را مصرف کنید. با ما همراه باشید.
تاثیر سیر بر فشار خون چیست؟
سیر (Allium sativum) گیاهی است که از زمانهای قدیم بهعنوان یک داروی طبیعی برای کاهش فشار خون مورد استفاده قرار میگرفته است. امروزه، تحقیقات نشان می دهد که استفاده دیرینه از سیر برای کنترل فشار خون بیدلیل نیست؛ سیر یک داروی بسیار موثر برای فشار خون بالا است. در واقع، برخی از مطالعات نشان می دهند که این دارو به اندازه داروهای استاندارد کاهش فشار خون موثر است، ضمن اینکه عوارض جانبی بسیار کمتری را در پی دارد.
در یک پژوهش، مشخص شد که مکملهای سیر می توانند فشار خون سیستولیک و دیاستولیک (بالاترین و پایینترین اعداد هنگام خواندن میزان فشار خون) را به ترتیب 6.7 و 4.8 میلیمتر جیوه کاهش دهند، بدون اینکه عوارض جانبی جدی به همراه داشته باشند. در این پژوهش، به مدت 8 تا 12 هفته، روزانه 188 تا 2400 میلیگرم مکمل پودر سیر یا عصاره سیر کهنه در اختیار شرکتکنندگان قرار داده شد. چندین پژوهش دیگر نیز نتایج این تحقیق را تایید می کنند. بسیاری از این پژوهشها نشان میدهند که مصرف 600 تا 2400 میلی گرم پودر سیر در روز به مدت 8 تا 24 هفته می تواند فشار خون را از تا 11.2 میلیمتر جیوه کاهش دهد.
نکته قابل توجه در مورد تاثیر مصرف سیر بر فشار خون این است که اگرچه تاثیر مصرف سیر بر کاهش فشار خون در مورد همه افراد صدق میکند، اما به نظر می رسد که تاثیر آن در افرادی که فشار خون بالا دارند، در مقایسه با افرادی که فشار خون در محدوده نرمال دارند، بیشتر است.
سیر چگونه بر فشار خون تاثیر میگذارد؟
آلیسین، ترکیب اصلی فعال سیر، تا حد زیادی در رابطه با خواص سیر در کاهش فشار خون نقش دارد. تحقیقات نشان میدهد که آلیسین ممکن است از تولید آنژیوتانسین 2 (angiotensin II)، جلوگیری کند. آنژیوتانسین 2 ترکیبی است که در سفت شدن یا انقباض رگهای خونی نقش دارد و می تواند باعث افزایش فشار خون شود. بنابراین، آلیسین با جلوگیری از تولید آنژیوتانسین 2، از سفت شدن یا انقباض رگهای خونی جلوگیری می کند و به جریان آزادانه خون کمک میکند. این باعث کاهش فشار خون می شود. همچنین به نظر می رسد که آلیسین تولید سولفید هیدروژن و اکسید نیتریک را افزایش می دهد. این دو ترکیب برای تنظیم سطح فشار خون بسیار مهم هستند. علاوه بر این موارد، کارشناسان معتقدند که خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی سیر ممکن است به توانایی سیر در کاهش یا جلوگیری از افزایش سطح فشار خون کمک کند.
آیا مصرف سیر عوارض جانبی دارد؟
سیر بیش از 5000 سال است که سیر برای پیشگیری و درمان بیماری ها استفاده می شود و به ندرت در رابطه با مصرف آن عوارض جانبی گزارش شده است. تا به امروز، اکثر مطالعات نشان می دهد که مکمل های سیر بسیار ایمن هستند. شایع ترین عوارض جانبی گزارش شده در مورد مصرف سیر فقط شامل بوی ناخوشایند نفس و بوی بدن بوده است. ناراحتی معده، نفخ معده، رفلاکس یا درد شکم نیز تا حدودی شایع است، اما باعث ناراحتی چندانی نمیشوند.
سایر عوارض جانبی مصرف سیر شامل حساسیت، سردرد، خشکی دهان، سرفه، گرگرفتگی، زخم های دهان و خواب آلودگی است، اما این موارد به ندرت گزارش شدهاند. به نظر می رسد که عوارض جانبی بیشتر هنگامی خود را نشان میدهند که سیر به مقدار زیاد خورده شود، اما زمانی که از مکمل های پودر سیر یا عصاره سیر کهنه استفاده شود، عوارض کمتر خواهد بود.
تداخل سیر با دارو
در مورد تداخل سیر با دارو باید گفت که مصرف زیاد سیر، چه از طریق رژیم غذایی و چه از طریق مکمل ها، ممکن است خون را رقیق کرده و در صورت مصرف همزمان با داروهای ضد انعقاد خون، خطر خونریزی را افزایش دهد. اگر در حال حاضر دارو مصرف می کنید، قبل از افزایش دادن میزان مصرف سیر خود، با پزشکتان مشورت کنید.
تاثیر خوردن سیر ناشتا بر فشار خون
در رژیم غذایی امروزی، تاکید بر این است که افراد در مورد مواد تشکیل دهنده غذاها اطلاعات کاملی داشته باشند. یکی از غذاهایی که در سراسر جهان به طور گسترده مورد استفاده میگیرد، سیر است. مصرف فراوان سیر در دنیا به این دلیل است که حاوی مواد معدنی، ویتامین ها و اجزای تقویت کننده سیستم ایمنی است. همچنین، باید توجه داشت که زمان و نحوه خوردن سیر می تواند فوایدی بسیاری داشته باشد و زندگی شما را به طور کلی تغییر دهد. به عنوان مثال، خوردن سیر خام می تواند به بهبود جنبه های مختلف زندگی شما از مبارزه با افسردگی گرفته تا تصفیه خون کمک کند. همچنین خوردن سیر به صورت ناشتا و با معده خالی فواید شگفت انگیزی برای سلامتی انسان دارد. کارشناسان تاکید دارند که خوردن سیر ناشتا برای فشار خون بسیار مفید است. سیر خون را تصفیه می کند وعوامل سم زدای موجود در آن به حذف ناخالصی های موجود در جریان خون کمک می کنند و می توانند سلامت رگ های خونی را بهبود بخشند. آنتی اکسیدان ها، خواص آنتی بیوتیکی و خواص ضد التهابی سیر همگی در تصفیه خون شما نقش دارند و به این ترتیب، خوردن سیر ناشتا تاثیر زیادی بر کنترل فشار خون بالا دارد.
بهترین روش خوردن سیر
یک حبه سیر را به 3 تا 4 قسمت خرد کنید و روی قاشق بگذارید. چند قطره عسل روی آن بریزید و بگذارید دو دقیقه بماند. حالا آن را بخورید و سیر را خوب بجوید و سپس ببلعید. در صورتی که طعم سیر اذیتتان می کند، می توانید 2 تا 3 جرعه آب گرم با آن بنوشید.
همچنین می توانید 10 حبه سیر خرد شده را در 5 قاشق غذاخوری عسل مخلوط کرده و برای استفاده روزمره نگهداری کنید. هر روز فقط یک قاشق چای خوری از این مخلوط بردارید و میل کنید. این مخلوط به مدت یک هفته ماندگاری دارد، اما توجه داشته باشید که باید آن را در یک ظرف دربسته نگهداری کنید.
سخن آخر
سیر گیاهی است که خوردن آن از 5000 هزار سال پیش رایج بوده است و همواره به عنوان یک داروی طبیعی برای کاهش فشار خون مورد استفاده قرار میگرفته است. امروزه، تحقیقات نشان می دهد که استفاده دیرینه از سیر برای کنترل فشار خون بیدلیل نیست و آلیسین (ترکیب اصلی فعال سیر)، تا حد زیادی در کاهش فشار خون موثر است. تا به امروز، به ندرت در رابطه با مصرف سیر عوارض جانبی گزارش شده است. اکثر مطالعات نشان می دهد که مکمل های سیر بسیار ایمن هستند. در این مقاله سعی کردیم اطلاعاتی را در رابطه با جادوی مصرف سیر برای سلامتی قلب و تاثیر آن بر فشار خون ارائه کنیم. همچنین، در رابطه با بهترین زمان مصرف سیر که به صورت ناشتاست و بهترین روش مصرف آن، نکاتی را مطرح کردیم.