یکی از فاکتورهای حیاتی بدن، میزان سطح اکسیژن خون است. این فاکتور در حقیقت مقدار اکسیژنی است که در خون و رگ های بدن در گردش است. معمولا میزان زیادی از اکسیژن در گلبولهای قرمز خون حمل میشود که این اکسیژن ها از ریهها جمع کرده و به سایر ارگان های بدن میرساند.
معمولا بدن به صورت کاملا اتوماتیک، سطح اکسیژن خون را کنترل میکند و در محدوده مورد نظری نگه می دارد تا اکسیژن به طور مساوی به تمامی سلول های بدن برسد.
بررسی میزان سطوح اکسیژن در بدن:
- به طور طبیعی، سطح طبیعی اکسیژن خون باید بین 75 تا 100 میلی متر جیوه (میلی متر جیوه) باشد.
- سطح اکسیژن خون کمتر از 60 میلیمتر جیوه، کمتر از حد نرمال به حساب می آید و در این مواقع معمولا پزشک در رابطه با این موضوع تصمیم می گیرد.
سطح اکسیژن خون را می توان چگونه اندازه گیری کرد ؟
یکی از کاربردی ترین راه ها در کنترل سطح اکسیژن خون، آزمایش گاز خون شریانی یا ABG می باشد. برای انجام این آزمایش، معمولا یک نمونه خون از یک سرخرگ که معمولا در مچ دست است، از بیمار گرفته میشود و پس از انجام آزمایش، نتایج به صورت کاملا دقیق نمایش داده می شود.
با توجه به دشوار بودن آزمایش ABG ، بسیاری از پزشکان برای کنترل سطح اکسیژن بیمار در خانه، استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر را پیشنهاد می کنند.
دستگاه پالس اکسیمتر وسیله ای است به شکل یک گیره کوچک که با قرارگیری بر روی انگشت ، گوش یا پا میزان اکسیژن بیمار را محاسبه کند. این وسیله اکسیژن خون را به صورت کاملا غیر مستقیم و تنها با جذب نور به وسیله ی نبض فرد اندازه گیری میکند.
ناگفته نماند که با توجه به این که سنجش میزان اکسیژن بیمار به وسیله پالس اکسیمتر بسیار آسانتر، سریعتر و کم درد است، اما استناد به تست ABG از اعتبار بیشتری برخوردار می باشد.
حتما بخوانید : فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم
از چه علائمی میتوان میزان سطح پایین اکسیژن خون را متوجه شد؟
- تنگی نفس
- سردرد شدید
- بی قراری و کلافگی
- سرگیجه
- تنفس سریع و بی وقفه
- درد قفسه سینه
- گیجی
- فشار خون بالا
- عدم هماهنگی میان ارگان های بدن
- اختلالات بینایی
- ضربان قلب سریع
به چه دلایلی ممکن است میزان اکسیژن خون پایین بیاید؟
- عدم وجود اکسیژن کافی در هوا
- عدم توانایی ریهها در استنشاق و ارسال اکسیژن به سایر ارگان های بدن
- ناتوانی جریان خون در گردش به ریهها، جمع آوری اکسیژن و انتقال آن در سراسر بدن
- بیماری آسم
- بیماریهای قلبی
- قرارگیری در ارتفاع بالا
- کم
- بیماری مزمن انسدادی ریه یا COPD
- بیماری بینابینی ریه
- آمفیزم
- سندرم دیسترس تنفسی حاد یا ARDS
- پنومونی
- انسداد یک شریان در ریه و آمبولی ریوی
- فیبروز ریوی یا اسکار و آسیب به ریهها در بیماری های ریوی
- وجود هوا یا گاز در قفسه سینه
- مایع اضافی در ریهها
- آپنه خواب که در آن تنفس در طول خواب قطع میشود
- برخی داروها، از جمله برخی از داروهای مخدر و مسکن
حتما بخوانید : قهوه و فشار خون را بالا میبرد یا پایین؟ تاثیر قهوه بر فشار خون
در صورت بروز چه علائمی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
- در صورت بروز تنگی نفس شدید و ناگهانی
- ایجاد تنگی نفس در هنگام استراحت
- تنگی نفس شدید که در حین فعالیت های بدنی افزایش پیدا می کند.
- و…
چگونه می توان اکسیژن خون را کنترل کرد؟
- ترک سیگار و دخانیات
- داشتن یک رژیم غذایی سالم با مقدار زیادی میوه و سبزیجات
- ورزش و فعالیت بدنی منظم
- انجام تمرینات تنفسی
- قرارگیری در فضاهایی با هوای پاکیزه
- و…
حتما بخوانید : آیا فشار خون قابل درمان است؟
چگونه می توانیم اکسیژن بیشتری برای بدن دریافت کنیم؟
- بهره گیری از مکمل های اکسیژن : در صورتی که پس از سنجش میزان سطح اکسیژن خون، دریافتید که میزان سطح اکسیژنتان بسیار پایین است، باید اشباع اکسیژن خون خود را افزایش دهید. برای این کار باید از مکمل های اکسیژنی بهره ببرید. اکسیژن مکمل خانگی در حقیقت نوعی درمان پزشکی به حساب می آید.
- تمرینات کاردیو : همچنین برای دریافت میزان بیشتر اکسیژن، می توانید راه های دیگری را امتحان کنید. یکی از این راه ها بهره بری از تمرینات کاردیو و تمرینات قلبی است.
- استنشاق هوای تازه : این روش یکی از روش ها آسان و بسیار موثر در افزایش میزان اکسیژن است.
- نوشیدن آب زیاد : یکی از روش های اکسیژنرسانی و دفع دیاکسیدکربن، هیدراته کردن ریه ها است. نوشیدن آب می تواند موجب افزایش سطح اکسیژن بدن شود.
- مصرف موادغذایی سرشار از آهن : برخی از مواد غذایی موجب افزایش سطح اکسیژن خون میشوند. یکی از این موادمغذی، آهن است . این ماده معدنی موجب افزایش کارکرد گلبولهای قرمز خون و در نتیجه افزایش میزان سطح اکسیژن می گردد. از مهم ترین منابع خوراکی آهن شامل سبزیجات برگ سبز مانند کلمپیچ و کلم بروکلی، میوههایی مانند سیب، حبوبات و پروتئینهای بدون چربی مانند تخم مرغ، مرغ و ماهی هستند.
- انجام تمرینهای تنفسی : اگر قصد دارید کیفیت تنفس خود را افزایش دهید،انجام ورزش های عادی به تنهایی کفایت نمی کند؛ زیرا ورزش لزوما موجب نمیشود که از تمام ظرفیت ریهها و جذب اکسیژن خود استفاده کنید. شما می توانید با تنفس آرام و عمیق سطح اکسیژن خون را افزایش دهید. معمولا اکسیژن به کمک سیستم تنفسی به خون درون بدن انتقال مییابد و بنابراین، اگر تنفس ما بهینه نباشد، روی سطح اکسیژن خون اثر میگذارد. به همین دلیل، وقتی بسیاری از افراد و ورزشکاران از تمرینهای تنفسی استفاده میکنند، تفاوت زیادی را مشاهده میکنند.
- خواب کافی : خواب در حقیقت بهترین زمان برای بازسازی بدن است. در زمان خواب، تغییرات زیادی در بدن اتفاق میافتد که برای بدن بسیار مفید است. بسیاری از این تغییرات، مانند نوسازی سلولی (Cell Renewal) و ترمیم بافت و تثبیت حافظه، با سطح اشباع اکسیژن در بدن مرتبط هستند. بنابراین شما با خواب کافی می توانید به بازسازی سلول های ریوی خود کمک زیادی نمایید.
امیدواریم از مطالعه مطلب حد نرمال اکسیژن خون چقدر است و چگونگی کنترل رنج نرمال اکسیژن خون در سایت بیوتی سنتر استفاده لازم را برده باشید. بیوتی سنتر قدیمی ترین سایت فروش آنلاین تجهیزات پزشکی اعم از فروش دستگاه فشار سنج ، دستگاه اکسیژن ساز ، دستکش پزشکی و… می باشد.