خواب رفتگی سر یکی از متداول ترین علائم می باشد که انسان می تواند در طول زندگی خود آن را تجربه کند. ما قصد داریم تا این اتفاق را به همراه علت آن بررسی نماییم.
گزگز سر :
گاهی اوقات حس گزگز یا سوزن سوزن شدن قسمتی از بدن را فرا میگیرد که به آن خوابرفتگی یا Paresthesia میگویند. خوابرفتگی در اعضای مختلفی مانند بازو، دست، پا و.. اتفاق خواهد افتاد اما یکی از نادرترین انواع آن، حس خوابرفتگی در ناحیه سر است که میتواند علل مختلفی داشته باشد. ممکن است شما پس از بیدار شدن از خواب، این احساس را در دست خود داشته باشید و دلیل آن خوابیدن چند ساعته شما بر روی دست باشد که با اندکی صبر برطرف خواهد شد، یا زمانی که بر روی پاهای خود نشستهاید، پس از بلند شدن در پاها حس گزگز را تجربه کنید. حس خوابرفتگی سر هم ممکن است مانند موارد بالا بی خطر باشد اما گاها دلیلی جدی دارد که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
علل مختلف خوابرفتگی سر :
علل مختلف خوابرفتگی سر
-
عفونت :
یکی از مهمترین علل خوابرفتگی در سر، وجود عفونت های مختلف است. عفونتها میتوانند منشا متعددی داشته باشند مانند عفونت ناشی از سینوسها، سرماخوردگی، آنفولانزا و … که موجب التهاب سینوسها شده و این حس را در ما ایجاد میکنند.
در زمان عفونت، بزرگتر شدن سینوس سبب ایجاد فشار در عصبهای اطراف شده و حس گزگز را ایجاد میکند. برای رفع آن میتوان از کمپرس گرم، بخار و داروی سرماخوردگی استفاده کرد. با برطرف حس کردن حس فشار ایجاد شده بر روی اعصاب، حالت گزگز سر هم از بین خواهد رفت.
-
میگرن و سردردهای حاد :
انواع سردردهای شدید با تغییر جریان خون باعث ایجاد فشار اضافه بر روی اعصاب سر گشته و حس خوابرفتگی را ایجاد میکنند. معمولا برای افرادی که میگرن دارند این مشکل بیشتر از سایر افراد پیش می آید.
-
استرس :
استرس از جمله عواملی است که ممکن است مشکلات متعددی را برای بدن ایجاد کنند. اضطراب بیش از حد باعث ایجاد هورمونهای مختلفی نظیر نورآدرنالین خواهد شد. پس از ترشح این هورمونها، خون بیشتری به سر انتقال یافته و حس خوابرفتگی را به همراه خواهد داشت.
-
بیماریهای خود ایمنی بدن :
به طور معمول سیستم ایمنی بدن در صورت وجود عوامل بیماریزا مانند میکروبها، به آنها حمله کرده و از بدن دفاع میکنند. گاهی اوقات سیستم ایمنی بدن در تشخیص سلولهای درونی و بیرونی دچار اختلال میگردد و باعث میشود به بدن خود فرد حمله کند. از جمله شایعترین بیماریهای این دسته شامل آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریازیس، سندرم شوگرن هستند که سیستم ایمنی بدن، خود به اعصاب حمله میکنند و در این شرایط سر دچار گزگز یا همان خوابرفتگی میشود.
-
دیابت :
هر چیزی که میخوریم توسط دستگاه گوارش به گلوکوز تبدیل میشود. با کمک هورمون انسولین، گلوکوز وارد سلول ها شده و انرژی مورد نیاز بدن را فراهم میسازد. زمانی که انسولین کافی برای باز کردن قفل گلوکوزها وجود نداشته باشد، اصطلاحا فرد به بیماری دیابت مبتلا شده است. در صورتی که دیابت به درستی کنترل نشود، سبب آسیب به اعصاب بدن خواهد شد و معمولا در ناحیه پا باعث بروز مشکلاتی خواهد شد. با این وجود دیابت، گاهی دلیل بی حسی در ناحیه سر هم خواهد بود و با ایجاد مشکل برای اعصاب سر، حس گزگز را در شما به وجود خواهد آورد.
-
اماس :
در بیماری اسام سیستم ایمنی بدن به میلینها حمله کرده و باعث آسیب به اعصاب خواهند شد. یکی از شایعترین عوامل در ایجاد حس گزگز در سر، بیماری اماس است که با تحت فشار دادن اعصاب و حمله به آنها ممکن است در ناحیه سر و صورت حس خوابرفتگی ایجاد کند.
-
مواد مخدر و استفاده از برخی از داروهای شیمیایی :
مواد مخدر و استفاده از برخی از داروهای شیمیایی
یکی از عوارض استفاده از مواد مخدر و یا الکل بیش از حد، حس خوابرفتگی سر است. در کنار این موارد، ممکن است برخی داروها نظیر داروهایی که در طول شیمی درمانی مورد استفاده قرار میگیرند، موجب ایجاد حس گزگز شوند.
-
آسیب دیدگی در ناحیه سر :
ورود ضربه به سر، باعث آسیبدیدگی اعصاب شده و مشکلات مختلفی را به وجود خواهند آورد که گزگز یکی از آنها است. ضرب خوردگی در ناحیه پشت سر، سبب ایجاد حس خوابرفتگی در سر شده و در مواردی فلج شدن قسمتی از صورت را هم به همراه خواهد داشت.
-
سکته مغزی :
در صورت بسته یا پارهشدن یک شریان مغزی، اختلالی در جریان خون مغز اتفاق افتاده و فرد دچار سکتهی مغزی میشود. فقدان جریان خون صحیح، باعث ایجاد مشکلات زیادی برای سر میگردد که یکی از آنها حس گزگز سر است.
-
عفونت :
بطور مثال عفونت دندان، زونا، هپاتیت و … برخی از بیماری های عفونی دیگر نیز ممکن است دلیل خوابرفتگی سر باشند.
-
تومور مغزی :
زمانی که در سر تودهای از سلولها رشد غیر عادی داشته باشند، مشکلات متعددی برای فرد ایجاد خواهد کرد. اسم این بیماری تومور مغزی بوده و به دو نوع خوشخیم و بدخیم تقسیم میشود. تومور مغزی نشانههای مختلفی را مانند حالت تهوع، سردرد، مشکلات گفتاری، تشنج و … با خود به همراه دارد. یکی از پیامدهای آن هم خوابرفتگی مداوم سر است که در صورت ادامه یافتن باید سریعتر به پزشک اطلاع دهید.
-
تشنج :
پیامهای عصبی مغز توسط نورونها منتقل شده و در صورت فعالیت غیر طبیعی آنها فرد دچار تشنج خواهد شد. در صورت درگیر شدن کل مغز، تشنج عمومی و در حالتیکه قسمتی از مغز را درگیر خود کند، تشنج جزئی اتفاق میفتد. در تشنج جزئی فعالیت غیر طبیعی نورونها، از قسمت خاصی شروع میشود و عوارض مختلفی را با خود به همراه دارد. یکی از این عوارض ممکن است احساس خوابرفتگی در ناحیه سر باشد که در تشنج جزئی خود را نشان میدهد.
علاوه بر موارد بالا، دلایل دیگر هم باعث ایجاد خوابرفتگی سر خواهند شد اما احتمال آن کمتر است. کم کاری تیروئید، کمبود ویتامین، فشار خون نامتعادل و ضعیف بودن بدن هم میتوانند از عوامل ایجاد این حس باشند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر حس خوابرفتگی سر گهگاه برای شما یا تنها یک بار ایجاد شده است، احتمالا دلیلی برای نگرانی نخواهید داشت. با سرماخوردگی هم ممکن است چند بار این حس را تجربه کنید که پس از مدت کوتاهی قطع میشود. این مواقع معمولا حس گزگز به راحتی رفع شده و خطر جدی شما را تهدید نمیکند.
چنانچه حس گزگز سر مداوم بوده و در زندگی رومزهی شما مشکلی ایجاد کرده است، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا بیماری شما تشخیص داده شود.
کلام پایانی
ما در مقاله خواب رفتگی سر در سایت بیوتی سنتر سعی نمودیم تا تمامی موراد مهم در این زمنیه را بررسی نماییم. اگر سئوالی در این زمینه دارید در انتهای همین صفحه در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.