وقتی به پزشک مراجعه می کنیم پس از شنیدن شرح بیماری ما، او به معاینه فیزیکی میپردازد. یکی از همین معاینات مربوط به گوش است که با وسیلهای به نام اتوسکوپ صورت میگیرد. اتوسکوپ از بدنه فلزی و چراغی به همراه یک ذرهبین با لنزی قوی تشکیل شده است و برای معاینه مجاری خارجی گوش بیماران و پرده صماخ آنها استفاده میشود. دستگاه اتوسکوپ کار معاینه دقیق بخشهای مختلف گوش که شامل، مجاری خارجی و گوش میانی را به عهده دارد و این وسیله همواره همراه پزشک معالج است.
بهوسیله اتوسکوپ پزشک ناراحتیهای مختلف گوش از قبیل التهابات و پارگی پرده گوش را تشخیص داده و درمان مناسب را برای آن شروع میکند. پس میتوان به اهمیت این دستگاه در تشخیص درست از بیماریهای گوش پی برد. تاریخچه اختراع اتوسکوپ برای اولینبار به سال 1300 میلادی توسط یک جراح فرانسوی برمیگردد که بعدها پیشرفتهای بیشتری در این دستگاه صورت گرفت که ما امروزه آن را نزد متخصصان گوش و حلق و بینی مشاهده می کنیم.
اتوسکوپ چیست؟
متخصص گوش و حلق و بینی پس از شنیدن شرححال بیمار خود از ناراحتی پیشآمده در ناحیه گوش و حلق و بینی، در اولین قدم برای معاینه وی از دستگاه اتوسکوپ استفاده میکند. مسلماً برای دیدن وضعیت درون گوش افراد، این دستگاه باید دارای لنزی با کیفیت جهت نشاندادن نمایی واضح از درون محیط داخلی گوش باشد. داشتن لنز مناسب برای دیدن کافی نیست در این حالت یک منبع نوری از دستگاه به درون فضای داخلی گوش تابیده شده تا عملیات دیدن بدون هیچ اشکالی صورت بگیرد.
نور حاصل از اتوسکوپ به دو صورت تأمین میشود. این نور یا از طریق باطری و یا از طریق سیستم برق شهری تأمین میگردد. در اتوسکوپهای ثابت تأمین انرژی نوری توسط یک سیم رابط به منبع الکتریسیته برای دریافت نور است. درحالیکه در نوع قابلحمل آن انرژی نوری توسط باطریهای قابل شارژ دریافت میشود. پس میتوان گفت ساختار اصلی اتوسکوپ که دیدن را ممکن می سازد شامل لنزی جهت بزرگنمایی به همراه لامپهای نوری است.
منبع نوری در بخش درون دسته اتوسکوپ جا دارد و قسمت سر این وسیله علاوه برداشتن لنز از آینه طبی، بازتابنده نوری به همراه فیبر نوری برخوردار است. حال هرچه کیفیت دستگاه ما از جهت لنز و نور بهتر باشد، پزشک میتواند قسمتهای مختلف از گوش خارجی و میانی را بهتر معاینه کند. از اتوسکوپها برای معاینه درونبینی و حلق نیز استفاده میکنند. هدف اتوسکوپ کمک به پزشک در مشاهده مجرای گوش خارجی و پرده صماخ است تا هرگونه صدمه و یا جراحت حاصل شده در آن ناحیه را بهخوبی ببیند.
شما عزیزان می توانید برای خرید تجهیزات، وسایل و لوازم مطب عمومی و تخصصی می توانید از طریق سایت بیوتی سنتر ( همین سایت ) اقدام به خرید خود فرمایید.
انواع اتوسکوپ و کارایی آنها
امروزه در بازار انواع متفاوت از اتوسکوپها قابلمشاهده هستند. بهعنوانمثال برخی از آنها توسط باطری نور میدهند و بعضی دیگر به برق شهری متصل هستند. از جهت حملونقل باز اتوسکوپها به دستههای ثابت و دسته متحرک جهت جابهجایی تقسیمبندی میشوند. انواعی از این دستگاهها دارای دریچه عدسی متحرک بوده که میتوان آن را از بخش سری دستگاه جدا ساخت تا به این وسیله و ابزار پزشک در کارهای دیگر نظیر خارج نمودن ترشحات گوش از این وسیله استفاده کند.
برخی از انواع این دستگاهها با واردکردن هوا از طریق اسپکولوم به داخل مجرای گوش سعی در ارزیابی میزان تحرک پرده گوش میانی و بیرونی هستند تا متخصص بتواند تشخیص مناسب را جهت درمان بیمار بدهد. باتوجهبه اینکه پرده گوش در انسان کمی مخروطی شکل است و مساحت آن در حدود ۸۵ میلیمترمربع است بنابراین سازندگان دستگاه اتوسکوپ سعی کرده بودند شکلی مخروط مانند جهت فرستادن دستگاه به درون گوش دهند؛ تا عملیات دیدن بخش داخلی گوش راحتتر صورت گیرد. این کار توسط ساخت اسپکولوم صورت گرفت.
بهاینترتیب اتوسکوپ جهت معاینه کودکان و نوزادان با سری مخروط کوچکتری به نام اسپکولوم طراحی شد تا هنگام ورود به داخل گوش کودک فشار کمتری بر ناحیه گوش او وارد شود.
اسپکولومها در بخش سر اتوسکوپ در قطرها و طولهای متفاوت و متناسب با اندازه مختلف گوش بیماران تولید شده تا امکان بررسی راحت، ایمن و بهداشتی گوش داخلی را به بهترین شکل فراهم کند.
نکته مهم این است که در هنگام معاینه توصیه میکنند از اتوسکوپی متناسب با گوش فرد و البته بزرگتر استفاده شود تا بیشترین میزان نور بتواند به مجرای گوش بیمار وارد شود. پس در نظر بگیرید هرچه سری اسپکولوم کوچکتر باشد نور کمتری از آن به درون گوش وارد میشود. اندازههای معمول اسپکولوم برای نوزادان ۲ میلیمتر و برای بزرگسالان ۳ میلیمتر، ۴ میلیمتر و ۵ میلیمتر است.
-
اتوسکوپ جیبی
اگر دقت کرده باشید یک سری اتوسکوپها بهصورت جیبی وجود دارند. پزشک بهراحتی آن را در جیب خود قرار داده و در صورت لزوم از آن استفاده میکند. این شکل را در بین پزشکان بیمارستانها که به معاینه روزانه بیماران در بخشها میپردازند زیاد میبینیم. انواع شکل جیبی اتوسکوپها از باطری برای تأمین انرژی نوری خود استفاده میکنند.
-
اتوسکوپ استاندارد
اشکال دیگر اتوسکوپها نوع استاندارد آنها هستند. این دسته از لوازم از بخشهای پیچیدهتر و پیشرفتهتری برخوردارند که در آینده در صورت لزوم میتوان آنها را ارتقاء داد. به این صورت که دسته و سر اتوسکوپ استاندارد از قابلیت تعویض برخوردار است. این ویژگی سبب میشود تا در صورت لزوم پزشک با هزینه کمتری بخشهای مهم از دستگاه اتوسکوپ خود را تغییر دهد.
-
اتوسکوپ ویدئویی
حتماً با شنیدن عنوان ویدئویی حدس میزنید که این شکل از اتوسکوپ قادر به فیلمبرداری و حتی ضبط از محیط درون گوش بیماران است. در طراحی شکل ویدئویی به این صورت هست که دستگاه دارای خروجی فیلم جهت ضبط فیلم حاصل از محیط درون گوش بوده و میتواند در درمان بیماریهای مربوط به گوش بیشترین کمک را به پزشک معالج نماید. این شکل از درمان بیماران در بخشهای آموزشی توسط پزشکان به دانشجویان هم کاربرد فراوان داشته و در اغلب بیمارستانهای آموزشی تحت نظر دانشگاهها استفاده از این دستگاه را بسیار میبینیم.
اتوسکوپهای تصویری از این مزیت برخوردارند که میتوانند غشای تمپان پرده گوش را بهصورت بزرگتر نشان دهند و در نتیجه نمای بزرگتر و دقیقتری از ساختارهای ظریف مجاری گوش در اختیار پزشک معالج قرار میدهند. طبیعتاً هرچه دستگاه اتوسکوپ امکانات بیشتری برخوردار باشد تشخیص پزشک برای درمان هم بهتر خواهد بود.
آموزش نحوه معاینه گوش با اتوسکوپ
حتماً تجربه معاینه گوش توسط اتوسکوپ را داشتهاید. معاینه پزشک توسط این دستگاه کاملاً بدون درد است. کار پزشک به این شکل است که ابتدا او به معاینه گوش سالم میپردازد و بعد سراغ گوشی که سبب مراجعه بیمار شده میرود. هدف پزشک از این کار جلوگیری از انتشار میکروبها و باکتریها به مجرای گوش سالم در هنگام وارد نمودن دستگاه اتوسکوپ برای معاینه است؛ چراکه سر دستگاه اتوسکوپ پس از وارد شدن به درون مجرای گوش احتمالاً با مواد درون غشا تماس پیدا میکند. حال تصور کنید که این مواد انواع قارچها و میکروبها باشد. به همین علت پزشک حتماً قبل و پس از معاینه بیمار باید سری دستگاه را با الکل طبی و پنبه بهداشتی و طبی بهخوبی تمیز کند.
به طور معمول معاینه توسط اتوسکوپ عارضهای ندارد تنها ممکن است سبب خارش و یا قرمزی بخش کوچک پوست آن ناحیه شود که بهسرعت هم از بین میرود. بااینوجود پزشکان همواره توصیه میکنند تا افراد بدون داشتن تخصص، هیچگونه وسیلهای را به داخل گوش خود فرو نبرند. چراکه احتمال آسیب رساندن به مجاری گوش و پرده آن بسیار خواهد بود.
کلام آخر
پزشکان همواره به دنبال خرید تجهیزات با کیفیت پزشکی از بهترین برند و با قیمت مناسب هستند. با استفاده از دستگاه اتوسکوپ پزشک میتواند بهراحتی اختلالات حاصل شده از بیماریهای مختلف گوش میانی و بیرونی را تشخیص داده و به درمان آن بپردازد. حالا این بیماریها میتواند از وجود قارچ یا باکتری در داخل مجرای گوش باشد و یا پاره بودن پرده گوش را تشخیص دهد.
اتوسکوپ بهعنوان متداولترین ابزار یک پزشک در معاینه بیمار همواره مورداستفاده او قرار میگیرد. پس چهبهتر این دست از تجهیزات را به جهت استفاده طولانی از بهترین برند تهیه کنیم تا خیال ما از دوام و ماندگاری آن راحت باشد. توصیه ما خرید محصول و کالایی است که از ضمانتنامه پس از فروش و گارانتی معتبر برخوردار است.