مقالات پزشکی

دستکش لاتکس چیست و تفاوت آن با نیتریل و وینیل چیست ؟

دستکش لاتکس چیست و تفاوت آن با نیتریل و وینیل چیست ؟

امروزه استفاده از دستکش های یک بار مصرف تنها مختص به کارهای پزشکی یا جراحی نیست و بسیاری از افراد برای انجام کارهای روزمره از این دستکش ها استفاده می کنند. به همین دلیل در این مقاله به معرفی سه دستکش یک بار مصرف لاتکس، نیتریل و وینیل می پردازیم و تفاوت آن ها را با یکدیگر مورد بررسی قرار می دهیم، پس با ما همراه باشید.

دستکش لاتکس چیست؟

دستکش لاتکس چیست؟

دستکش لاتکس چیست؟

دستکش لاتکس برای اولین بار در سال 1964 در دو مدل پودری و غیر پودری عرضه شد. همان طور که از نام این دستکش ها مشخص است، جنس آن ها از لاتکس است. لاتکس یک ماده طبیعی و شیری رنگ است و از درخت کائوچو گرفته می شود ولی نوع مصنوعی آن هم وجود دارد. این دستکش ها ممکن است به دلیل مواد سازنده ای که در آن ها به کار برده می شود، در برخی از افراد ایجاد حساسیت کنند.

از دستکش های لاتکس بیشتر در حوزه پزشکی و دندانپزشکی استفاده می شود و یکی از بهترین دستکش های اتاق عمل هم همین دستکش های لاتکس به حساب می آیند. البته استفاده از دستکش های لاتکس در آزمایشگاه ها و همین طور دیگر مراکز صنعتی و خانگی نیز رواج دارند.

استفاده از دستکش های لاتکس به این دلیل با استقبال گسترده همراه است که این دستکش ها بسیار انعطاف پذیر هستند و مقاومت زیادی دارند. هم چنین در هنگام استفاده از این دستکش ها کار با انگشتان دست بسیار راحت است و هیچ گونه مانعی را برای انجام کارهای ظریف فراهم نمی کنند. همان طور که پیشتر گفته شد، دستکش های لاتکس ممکن است ایجاد حساسیت کنند که این حساسیت با قرمزی پوست، خارش، سوزش و خشکی و پوسته پوسته شدن همراه است.

دستکش های لاتکس در دو نوع پودری و بدون پودر در بازار موجود هستند.

حتما بخوانید : دستکش نیتریل صورتی چه کارایی دارد تفاوت آن با سایر دستکش های پزشکی چیست؟

ویژگی‎های دستکش های لاتکس

ویژگی‎های دستکش های لاتکس

ویژگی‎های دستکش های لاتکس

  • حس لامسه را به مقدار زیادی حفظ می کند.
  • به راحتی در محیط های عفونی قابل استفاده است.
  • از نظر قیمت، مقرون به صرفه است.
  • انعطاف پذیری بالایی دارد و بسیار مقاوم است.
  • اگر از لاتکس طبیعی ساخته شده باشد، به راحتی در محیط زیست قابل تجزیه است.

دستکش وینیل چیست؟

دستکش وینیل چیست؟

دستکش وینیل چیست؟

دستکش وینیل نوعی دیگر از دستکش های یک بار مصرف است که بیشتر در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرند. برای تهیه و ساخت این دستکش ها از موادی همچون کلرید پلی وینیل استفاده می شود. دستکش های وینیل مقاومت کمتری نسبت به دستکش های لاتکس دارند ولی مانند دستکش های لاتکس، در برخی از افراد ایجاد حساسیت نمی کنند.

دستکش های وینیل نه تنها باعث عدم انتشار عوامل بیماری زا می شوند و برای رعایت نکات بهداشتی می توانند مورد استفاده قرار بگیرند، بلکه به گونه ای طراحی و ساخته می شوند که با وجود استفاده از آن ها، باز هم قدرت لامسه خود را حفظ خواهید کرد.

این دستکش ها به دست نمیچسبند و از نظر جنس، ضخیم تر از دیگر دستکش های موجود در بازار هستند و از نظر سایز هم کمی آزادتر در دست قرار می گیرند.

از این دستکش ها می توان به سادگی برای کارهایی نظیر نقاشی، تمیزکاری، آرایشگری، آشپزی، مونتاژکاری و کارهای آزمایشگاهی استفاده کرد.

حتما بخوانید : راهنمای انتخاب و خرید دستکش های یکبار مصرف

ویژگی های دستکش های وینیل

ویژگی های دستکش های وینیل

ویژگی های دستکش های وینیل

  • در ساخت این دستکش ها از مواد لاتکس دار استفاده نشده است بنابراین برای کسانی که با استفاده از دستکش های لاتکس دچار حساسیت و آلرژی می شوند، مناسب هستند.
  • به نسبت دیگر دستکش های یک بار مصرف، به دست نمی چسبد و روی پوست آزاد است.
  • مناسب محیط هایی است که ریسک پایین عفونت را دارند و برای مصارف غیر پزشکی هم بسیار پرکاربرد است.
  • از نظر قیمت مقرون به صرفه است.
  • معمولاً توصیه می شود از دستکش های وینیل بیشتر در خارج از محیط های بیمارستانی استفاده شود.

دستکش نیتریل چیست؟

دستکش نیتریل چیست؟

دستکش نیتریل چیست؟

به دلیل بروز حساسیت و آلرژی برای بسیاری از افراد، از اوائل دهه 1990 تولیدکنندگان دستکش های یک بار مصرف به این فکر افتادند تا از مواد دیگری برای ساخت این قبیل دستکش ها استفاده کنند. به همین دلیل مواد اولیه بسیاری را مورد تحقیق و آزمایش قرار دادند که یکی از آن ها ماده ای به نام آکرونیتریل بوتادین بود.

این ماده در پوست ایجاد حساسیت نمی کرد و به همین دلیل کم کم دستکش های نیتریل به شدت در میان کاربران محبوبیت یافت. دستکش نیتریل علاوه بر اینکه برای رعایت اصول بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد، در انواع صنایع و حتی امور خانگی هم پرکاربرد است.

ویژگی‎های دستکش های نیتریل

ویژگی‎های دستکش های نیتریل

ویژگی‎های دستکش های نیتریل

  • دستکش های نیتریل مقاومت شیمیایی بالایی دارند و برای کار با مواد نفتی، مواد شوینده و انواع حلال ها قابل استفاده هستند.
  • مقاومت فیزیکی یا همان انعطاف پذیری دستکش های نیتریل هم زیاد است و در مقابل نیروی کششی دوام بالایی دارند و به سادگی سوراخ نمی شوند.
  • نسبتاً مدت زمان طولانی تری می توان از این دستکش ها استفاده کرد و نگران بروز آلرژی یا آسیب دیدگی دستکش ها نبود.
  • اغلب در رنگ ها، سایزها و ضخامت های مختلف عرضه می شوند.

حتما بخوانید : علائم و راه‌های درمان حساسیت به لاتکس

تفاوت های دستکش های لاتکس، وینیل و نیتریل

تفاوت های دستکش های لاتکس، وینیل و نیتریل

تفاوت های دستکش های لاتکس، وینیل و نیتریل

دستکش های وینیل از ماده مصنوعی به نام کلرید پلی وینیل به همراه مواد روان کنننده، ساخته می شوند. این دستکش ها در کاربر ایجاد حساسیت و آلرژی نمی کنند و به نظر می رسد برای دستکش های لاتکس، جایگزین خوبی هستند. دستکش های وینیل کاربردهای زیادی دارند و برای مصارف روزانه و استفاده های عمومی که در آن ها نیاز زیادی به حس لامسه وجود ندارد، بسیار مناسب هستند. این دستکش ها برخلاف دستکش های لاتکس، به دست نمی چسبند و در واقع نسبت به دستکش های لاتکس و نیتریل، ضخامت بیشتری دارند و هنگامی که پوشیده می شوند، در دست آزادتر هستند. از این دستکش ها اغلب در آشپزی، نقاشی، تمیزکاری، مونتاژکاری، آرایشگری و کارهای آزمایشگاهی استفاده می شود.

اما دستکش های نیتریل در مقایسه با دستکش های لاتکس و وینیل از مقاومت بیشتری برخوردار هستند و در مقابل پاره شدن یا سوراخ شدن، استحکام بیشتری دارند. هم چنین این دستکش ها به نسبت دستکش های وینیل، ضخامت بیشتری دارند و قابلیت کشسانی آن ها بیشتر است؛ هر چند قدرت الاستیسیته در دستکش های لاتکس طبیعی از دستکش های نیتریل و وینیل بیشتر است و از طرفی هم در فرمولاسیون دستکش های لاتکس و وینیل از ترکیبات پروتئینی استفاده شده که در ساخت دستکش های نیتریل از آن ها استفاده نشده است، بنابراین قدرت حساسیت زایی در دستکش های نیتریل کمتر است.

در یک مقایسه دقیق بین دستکش های لاتکس، نیتریل و وینیل، دستکش های نیتریل بهترین گزینه هستند. این دستکش ها برای کسانی که دچار حساسیت های پوستی می شوند، مناسب هستند و از دستکش های وینیل راحت تر و نسبت به دستکش های لاتکس، مقاوم تر هستند.

از جمله مزایای دستکش های نیتریل، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دستکش های نیتریل دارای درجه پزشکی و فاقد مواد لاتکس دار هستند و در نتیجه در کاربر ایجاد حساسیت یا آلرژی نمی کنند.
  • دستکش های نیتریل به نسبت دستکش های لاتکس و وینیل از مقاومت بیشتری برخوردار هستند و به سادگی پاره یا سوراخ نمی شوند.
  • این دستکش ها در مقابل مواد شیمیایی و حلال های روغنی مقاومت زیادی دارند.
  • دستکش های نیتریل به نسبت دستکش های لاتکس و وینیل قابلیت کشسانی بیشتری دارند و انعطاف پذیرتر هستند.

حتما بخوانید : سایز بندی دستکش جراحی چگونه است؟

سخن پایانی
سخن پایانی

سخن پایانی

استفاده از دستکش های یک بار مصرف در محیط های مختلف از جمله پزشکی و محیط های صنعتی یا خانگی بسیار متداول است. معمولاً دستکش پزشکی با توجه به نوع مواد سازنده و کارایی که دارند برای موارد مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.

دستکش های لاتکس را می توان نسل اول دستکش های یک بار مصرف به شمار آورد که از مواد طبیعی ساخته شدند. این دستکش ها با وجود کیفیت بالا و حفظ قدرت لامسه، به عنوان دستکش جراحی مورد استفاده قرار می گیرند و تنها نقطه ضعف آن ها این است که ممکن است در برخی افراد ایجاد حساسیت و آلرژی کنند.

پس از آن دستکش های یک بار مصرف نیتریل و وینیل هم به بازار آمدند که با توجه به مواد سازنده آن ها، در صورت استفاده، شخص دچار حساسیت نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *