مقالات پزشکی

فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم

فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم؟

زمانی که فشار خون پمپ شده در رگ ها از حد نرمال بیشتر باشد پرفشاری خون یا فشار خون بالا به وجود می آید. بیماری فشار خون در تمام سنین از نوزاد تا بزرگسالان اتفاق می افتد ولی ممکن است هیچ علامتی از خود نشان ندهد؛ به همین دلیل به آن قاتل خاموش گفته می شود. اگر بیماری فشار خون بالا برای مدت زیادی ادامه داشته باشد و درمان قطعی صورت نگیرد می تواند سلامتی فرد را به خطر اندازد و امکان ابتلا به بیماری های زمینه ای مثل بیماری قلبی و کلیوی و سکته مغزی را افزایش دهد. در این مقاله تلاش می کنیم راهکارهایی را معرفی کنیم تا به سوال فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم پاسخ دهیم.

علائم و نشانه های فشارخون بالا چیست؟

علائم و نشانه های فشارخون بالا چیست؟

همان طور که گفتیم فشار خون یک بیماری بدون علامت است و تنها از طریق معاینه پزشک و دستگاه فشار خون می توان به وجود این بیماری پی برد. افرادی که توسط پزشک به صورت دوره ای از نظر فشار خون بالا معاینه می شوند در صورت بالا رفتن فشار خون می تواند علائمی شامل سردرد، تاری دید، سرگیجه و تنگی نفس را تجربه نمایند.

بیشتر چه افرادی دچار فشار خون بالا می شوند؟

سن پرفشاری خون در زنان و مردان متفاوت است؛ به طوری که مردان تا سن 45 سالگی بیشتر از زنان به فشار خون بالا دچار می شوند ولی زنان در 65 سالگی نسبت به مردان به میزان بیشتری فشار خون بالا را تجربه می کنند. در یک خانواده اگر یک فرد فشار خون بالا داشته باشد احتمال اینکه افراد دیگر این خانواده به بیماری پرفشاری خون مبتلا شوند بیشتر است. همچنین بیماران دیابتی نیز بیشتر در معرض فشار خون بالا هستند. با این وجود در بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا، این بیماری بدون علت است و در برخی افراد علت فشار خون بالا به بیماری تیروئید و بیماری های کلیوی نسبت داده می شود.

فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم؟

فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم؟

برای پایین آوردن فشار خون بالا راهکاری بسیاری از داورهای شیمیایی گرفته تا درمان های خانگی و نسخه های طب سنتی و تغییر سبک زندگی وجود دارد. در ادامه به معرفی هر یک از این روش ها می پردازیم.

1.کنترل مصرف نمک و مواد پر سدیم

کاهش میزان نمک در رژیم غذایی یکی از ابتدایی ترین و مؤثرترین راهکارها برای کسانی است که می خواهند بدانند فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم. چرا که نمک حاوی مقدار زیادی سدیم است که سبب محبوس شدن مایعات در بدن شده و افزایش کار قلب می شود و در نهایت فرد را به فشار خون بالا مبتلا می کند. برای کنترل مصرف نمک باید ورود سدیم روزانه به بدن را به کمتر از 1500 میلی گرم برسانیم. برای این کار باید اطلاعات روی بسته های مواد غذایی را بررسی کرد و از مصرف مواد فرآوری شده پر سدیم اجتناب کرد. از جمله خوراکی های حاوی مقدار زیادی سدیم می توان به انواع آجیل و مغز های بو داده، کنسرو تن ماهی، انواع شور و ترشی ها، سوسیس و کالباس، کنسرو سبزیجات، حبوبات و دوغ اشاره کرد. همچنین بهتر است کشک و پنیر کم نمک جایگزین نوع پر نمک این مواد غذایی شود.

2.مدیریت استرس و اضطراب

از عوامل دیگر دخیل در پرفشاری خون استرس زیاد است که برای مدیریت آن باید عادت های روز مره شامل مصرف دخانیات و رژیم غذایی نامناسب را که منجر به بیماری قلبی و فشار خون بالا می شوند را ترک کرد.

3.انجام فعالیت هایی برای کاهش وزن

با کاهش وزن فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم؛ برای رسیدن به پاسخ باید بدانید که اضافه وزن می تواند فشار زیادی را به قلب وارد که در نهایت احتمال افزایش فشار خون بالا را به دنبال خواهد داشت. برای اینکه بتوان با کاهش وزن فشار خون بالا را کنترل نمود باید در رژیم غذایی به جای مصرف غذاهای پرچرب و شیرین از میوه، سبزیجات و مواد غذایی کم چرب و فیبردار استفاده کرد.

4.عدم مصرف نوشیدنی های دارای الکل

خوردن بیش از حد مواد الکل دار موجب ایجاد هیجان زیاد و افزایش فشار خون می شود؛ بنابراین برای اینکه فشار خون خود را بتوانید در حد نرمالی نگه دارید باید از خوردن چنین نوشیدنی هایی اجتناب کنید.

5.کاهش مصرف زیاد مواد کافئین دار

هر چند به صورت قطعی اثر سوء کافئین بر افزایش فشار خون اثبات نشده ولی این مواد می توانند به صورت موقت سبب افزایش فشار خون شوند. از این رو بهتر است مصرف مواد کافئین دار کاهش یابد به طوری که در روز نوشیدن یک یا دو فنجان قهوه مشکلی ایجاد نمی کند.

6.اجتناب از مصرف داورهای بالا برنده فشار خون

برخی از داورهایی که برای بیماری های شایع تجویز می شود ممکن است منجر به فشار خون بالا شوند. برای مثال دکونژستانت موجود در داروهای آنفلوانزا و سرماخوردگی می توانند فشار خون را بالا ببرند. همچنین قرص های ضد بارداری، استروئیدها، داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد درد NSAIDS  موجب پرفشاری خون می شوند. با توجه به آنچه گفته شد در صورتی که سابقه فشار خون بالا دارید نباید اقدام به خود درمانی کنید و باید در خصوص بیماری و نوع داروهای مصرفی خود با پزشک مشورت نمایید.

در کودکان فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم؟

در کودکان فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم؟

همان طور که در ابتدای مقاله اشاره شد بیماری فشار خون تنها مختص بزرگسالان نبوده و کودکان در سنین مختلف نیز ممکن است به علل مختلف به این بیماری مبتلا شوند. البته فشار خون بالا بیشتر در کودکانی با اضافه وزن، چاقی و افرادی که در خانواده آن ها سابقه بیماری پرفشاری خون بوده است مشاهده می شود.

برای کاهش فشار خون بالا در این کودکان باید دو نکته را مورد توجه قرار داد؛ استفاده از رژیم غذایی DASH و انجام تمرینات ورزشی زیاد و منظم.

  1. رژیم غذایی DASH مخصوص بیماران فشار خون بالا : بیماران مبتلا به فشار خون بالا باید از رژیم غذایی DASH استفاده کنند تا بتوانند فشار خون خود را پایین نگه دارند. این رژیم غذایی برپایه مصرف مواد غذایی شامل سبزی، میوه و غلات سبوس دار، لبنیات کم چرب، مرغ و ماهی و مغزها طراحی شده است. رژیم غذایی DASH از بیمار می خواهد مواد پر سدیم به خصوص نمک و غذاهای فراوری شده را به میزان بسیار کم مصرف کنند. حذف کامل چربی های اشباع، شیرینی جات و گوشت قرمز از دستورات رژیم غذایی بیماران فشار خون بالا است که باید توسط این بیماران رعایت شود.
  2. انجام حرکات و تمرینات ورزشی بیشتر : ورزش و انجام حرکات و تمرینات منظم می تواند تا حد زیادی موجب پایین نگه داشتن فشار خون بالا شود و سلامتی افراد را تأمین کند. فعالیت های بدنی مثل دوچرخه سواری، راه رفتن سریع و ورزش های هوازی از جمله تمرینات ورزشی مناسب برای کاهش فشار خون بالا است.

با استفاده از طب سنتی فشار خون را چگونه پایین بیاوریم؟

علاوه بر روش های داروهای شیمیایی و مراجعه به پزشک و تغییر سبک زندگی از طب سنتی می توان برای پایین آوردن فشار خون بهره برد. در طی سالیان طولانی استفاده از طب سنتی و قدیمی در بین ایرانیان بسیار رواج داشته و برخی از بیماری با این روش درمان یا کنترل شده اند. در این بخش از مقاله فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم به راهکارهایی از طب سنتی اشاره می کنیم که با به کارگیری آن ها می توان فشار خون بالا را کاهش داد.

  1. کاهش فشار خون بالا با مصرف دم کرده قراقاط
  2. پایین آوردن فشار خون بالا با مصرف والک
  3. سه گرم برگ درخت زیتون را به همراه 300 سی سی آب جوش به مدت 20 دقیقه دم کرده و سه وعده در روز مصرف شود.
  4. جوشاندن 30 گرم ریشه و برگ خشک شده توت فرنگی به همراه یک لیتر آب و مصرف آن در طول روز می تواند فشار خون بالا را کاهش دهد.
  5. خوردن 100 گرم زغال اخته در دو نوبت ساعت 10 صبح و 5 عصر؛ 50 گرم صبح و 50 گرم عصر
  6. پایین آوردن فشار خون با مصرف دم کرده سرخ ولیک؛ 40 گرم از این گیاه را با یک لیتر آب بجوشانید و در طول روز مصرف کنید.
  7. مصرف مامیران برای پایین نگه داشتن فشار خون
  8. جوشاندن عناب و مصرف آب آن در روز برای کاهش فشار خون بالا توصیه شده است.
  9. به مدت یک هفته هر روز یک عدد هسته مصرف شود.
  10. خوردن 2 عدد عناب و یک قاشق زرشک بعد از هر وعده غذایی برای پایین آوردن فشار خون بالا
  11. 20 عدد عناب را در شیر ریخته و هر صبح ناشتا به مدت یک هفته مصرف شود.
  12. خوردن یک عدد هسته شلیل روزی یک عدد به مدت 7 روز؛ به دلیل سمی بودن هسته نباید بیشتر از 7 روز و یک عدد مصرف شود.
  13. مصرف روزانه دم کرده تخم خیار به اندازه یک مثقال از آن در عصر به مدت 10 روز
  14. سه وعده در روز مصرف 3 مثقال تخم شنبلیله موجب کاهش فشار خون بالا می شود.

احتیاط در مصرف برخی مواد کاهش دهنده فشار خون از نظر طب سنتی

  • اجتناب در خوردن جوانه گندم برای بیماران دچار فشار خون بالا
  • در هنگام پرفشاری خون در مصرف مواد نفاخ، مایعات زیاد، نمک، بادمجان، هندوانه، گوجه، شیرینی‌جات و اسفناج خودداری شود.
  • پرهیز از مصرف بیش از حد قهوه در بیماران دارای فشار خون بالا

مصرف مواد طبیعی برای پایین آوردن فشار خون بالا

به طور یقین توصیه به مصرف مواد خوراکی طبیعی می تواند بهترین پاسخ باشد برای سوال فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم.

  • میوه هایی مثل سیب و پرتقال ضد فشار خون بالا هستند.
  • خوردن گریپ فرود در ناشتا تأثیر زیادی روی تنظیم و کاهش فشار خون دارد.
  • مصرف سبزی شنبلیله در غذاهای مختلف مثل سوپ، آش و کوکو منجر به کاهش فشار خون می شود.
  • مصرف میوه زالزالک و خوردن مرتب گلابی باعث کاهش فشار خون می شوند.
  • خوردن انگور در ساعت 10 صبح و 5 عصر پایین آورنده فشار خون بالا است.
  • گنجاندن نارنج در رژیم غذایی سبب کاهش فشار خون می شود.
  • مصرف خیار بدون نمک و تازه در سه وعده صبح ناشتا، عصر و شب قبل از خواب هر بار یک عدد
  • خوردن آجیل هایی مثل فندق فشار خون را پایین می آورد.
  • مصرف خرما و میوه نارس خرمالو به افراد دارای فشار خون بالا توصیه می شود.
  • خوردن طالبی و هندوانه در صبح و عصر؛ هندوانه نباید سرد باشد.
جمع بندی

فشار خون بالا یک بیماری خطرناک، خاموش و بدون علامت است که می تواند در تمام سنین دیده شود؛ بنابراین تنها روش آگاهی از ابتلا به فشار خون بالا انجام معاینات منظم پزشکی است. اگر به تشخیص پزشک برای فردی ابتلا به بیماری فشار خون بالا به ثبت رسید باید از دستورات پزشک پیروی کند تا در کنترل و درمان این بیماری موفق شود. در مقاله فشار خون بالا را چگونه پایین بیاوریم روش های مختلفی برای پایین آوردن فشار خون بالا معرفی شد که باید انجام هر یک از این مجموعه راهکارها به طور شگفت انگیزی می توانید فشار خون بالا را کنترل کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *