فشار خون یک بیماری مزمن است که اغلب ممکن است با علائمی خاصی همراه باشد. فشار خون ریوی یکی نوع فشار خون است که بسیاری از افراد ممکن است به آن مبتلا باشند؛ بنابراین در ادامه میخواهیم درباره فشار خون ریوی صحبت کنیم زیرا دانستن علائم آن میتواند برای افرادی که مبتلا به این نوع فشار خون هستند، مفید باشد.
فشار خون ریوی چیست؟
فشار خون ریوی نوعی فشار خون بالا است که بیشتر بر رگهای ریه و سمت راست قلب تأثیر میگذارد. در یکی از انواع فشار خون ریوی که فشار خون شریانی ریوی نام دارد، رگهای خونی در ریهها باریک، مسدود و یا تخریب میشوند. این آسیب باعث میشود تا جریان خون از طریق ریهها کند شود و فشار خون در رگهای ریه افزایش پیدا میکند در نتیجه قلب برای پمپاژ خون از طریق ریهها باید سختتر و شدیدتر کار کند. کار کردن شدیدتر قلب در نهایت باعث ضعیف شدن و نارسایی عضله قلب و عدم خونرسانی و حتی در مواردی سکته قلبی شود. در برخی از افراد ممکن است فشار خون ریوی به آرامی علائم خود را نشان دهد و تهدید کننده زندگی فرد باشد. اگرچه هیچ درمانی برای برخی از انواع فشار خون ریوی وجود ندارد، اما پیشگیری کردن از آن میتواند به بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
فشار خون ریوی نرمال چند است؟
وقتی قلب خون را پمپاژ میکند، به آن سیستول یا انقباض قلب گفته میشود و وقتی قلب پر از خون میشود، به این حالت دیاستول یا استراحت قلب گفته میشود. به طور کلی فشار سیستولیک در حالت طبیعی ۱۵ تا ۳۰ میلیمتر جیوه است و فشار دیاستولیک در حالت طبیعی از ۴ تا ۱۲ میلیمتر جیوه است.
علائم فشار خون ریوی چیست؟
علائم و نشانههای فشار خون ریوی به آهستگی در فرد ایجاد میشوند به طوری که حتی ممکن است فرد ماهها و یا حتی سالها متوجه علائم آن نشود. در بسیاری از موارد این علائم با پیشرفت بیماری بدتر میشوند. به طور کلی میتوان گفت علائم و نشانههای فشار خون ریوی شباهت بسیار زیادی به علائم بیماری قلبی دارند، بنابراین در صورت مشاهده هر یک از این علائمی مانند سرفه کردن و تنگی نفس، سرگیجه، درد در قفسه سینه، تپش قلب، خستگی و ضعف، افزایش وزن ناگهانی، نفخ شکم، فشار یا درد قفسه سینه و… ضروری است که به پزشک خود مراجعه کنید.
علل پدید آمدن فشار خون ریوی چیست؟
قلب دارای دو حفره در قسمت بالا یا دهلیز و دو حفره در قسمت پایین یا بطن است. هر بار که خون از قلب عبور میکند، بطن راست خون را از طریق یک رگ خونی بزرگ به سوی ریهها پمپ میکند. در ریهها، خون دی اکسید کربن آزاد میکند و اکسیژن را دریافت میکند. خون معمولاً از طریق رگهای خونی در ریهها به سمت چپ قلب جریان پیدا میکند . در صورت بوجود آمدن تغییرات در سلولهایی که رگهای ریه را میپوشانند، میتواند باعث سفت شدن و ضخیم شدن دیواره رگها شوند. با بوجود آمدن این تغییرات، جریان خون از طریق ریهها کند و یا مسدود میشود و در نتیجه میتواند باعث بروز فشار خون ریوی شود. فشار خون ریوی هنگامی اتفاق میافتد که رگهایی که خون را به ریهها میرسانند کوچکتر و باریکتر میشوند و در نتیجه فشار آنها افزایش پیدا کند. این افزایش فشار باعث می شود که سمت راست قلب سختتر و تحت فشار بیشتری کار کند.
فشار خون ریوی به چند گروه تقسیم میشود؟
فشار خون ریوی بسته به علت و علائم آن به پنج گروه زیر طبقهبندی میشود:
-
فشار خون شریانی ریوی
علائم بوجود آمدن این فشار خون شامل تغییرات در یک ژن منتقل شده از طریق خانواده، استفاده از برخی داروها، مشکلات قلبی در هنگام تولد مانند بیماری مادرزادی قلبی، عفونت، بیماری سیروز کبدی، اسکلرودرمی، لوپوس و… است.
-
فشار خون ریوی ناشی از بیماری سمت چپ قلب
علائم بوجود آمدن این فشار خون شامل بیماری دریچه سمت چپ قلب مانند بیماری دریچه میترال یا دریچه آئورت و نارسایی بطن چپ قلب است.
-
فشار خون ریوی ناشی از بیماری ریوی
علائم بوجود آمدن این فشار خون شامل بیماری انسدادی مزمن ریه، قرار گرفتن طولانی مدت در ارتفاعات در افرادی که در معرض فشار خون ریوی باشند و… است.
-
فشار خون ریوی ناشی از لخته شدن خون
علائم بوجود آمدن این فشار خون شامل لخته شدن خون در ریه ها یا آمبولی ریه است.
-
فشار خون ریوی ناشی از شرایط دیگر
علائم بوجود آمدن این فشار خون شامل اختلالات خونی مانند پلی سیتمی ورا، اختلالات التهابی، بیماری کلیوی، تومورهایی که به رگهای ریوی فشار وارد میکنند و… است.
راههای درمان فشار خون ریوی
اگر فشار خون ریوی دارید، چندین گزینه درمانی برای شما در دسترس است. معمولا پزشکان یکی از روشهای زیر را به عنوان درمان برای بیمارانی که فشار خون ریوی دارند در نظر میگیرند:
- تغییر سبک زندگی
تغییر سبک زندگی شامل داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای قلب، ورزش با برنامه تایید شده از سوی پزشک و همچنین شرکت در یک برنامه توانبخشی است . این میتواند به شما کمک کند تا نحوه مدیریت شرایط خود را یاد بگیرید.
- اکسیژن درمانی
اگر سطح اکسیژن شما خیلی پایین باشد، پزشک ممکن است یک دوره اکسیژن درمانی را برای کمک به تنفس شما در نظر بگیرد.
- استفاده از دارو
پزشک ممکن است به شما توصیه کند برای بیماری خود از برخی داروها مانند گشادکننده رگها و یا سایر داروها برای افزایش قدرت توانایی پمپاژ قلب و همچنین داروهای رقیق کننده خون برای کاهش خطر لخته شدن خون استفاده کنید.
- عمل جراحي
برخی از گزینههای جراحی برای کاهش فشار در ریهها یا حذف لختههای خون در صورتی که علت اصلی فشار خون ریوی باشد برای بیمار وجود دارد.
راههای پیشگیری از فشار خون ریوی
در صورتی که به فشار خون ریوی دچار نشدهاید، میتوانید از چند روشی که در ادامه میخواهیم بگوییم استفاده کنید و به آسانی از مبتلا شدن به فشار خون ریوی پیشگیری کنید. برخی از مهمترین و تاثیرگذارترین روشهایی که میتوانید آنها را به کار بگیرید شامل موارد زیر هستند:
- نبض خود را چک کنید
مراقب از نبض خود یک راه آسان و رایگان برای پیگیری ضربان قلب است. یک نبض معمولی معمولاً حدود ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه است؛ بنابراین هر چیزی که خارج از این محدوده باشد میتواند نشانه علائم فشار خون ریوی باشد.
- حفظ وزن سالم
حمل هر گونه وزن اضافی در بدن، بار اضافی به قلب شما وارد میکند. به طور کلی، اضافه وزن با بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ در ارتباط است؛ بنابراین لازم است تا حتما وزن خود را در حالت ایدهآل نگه دارید.
- ورزش منظم
ورزش کردن به طور منظم نه تنها میتواند باعث کاهش فشار خون شود بلکه میتواند خطر ابتالا به بیماریهای قلبی را نیز کاهش دهد. توصیه میشود حداقل هر روز حدود ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط داشته باشید. همیشه باید قبل از شروع هر رژیم ورزشی جدید با پزشک خود مشورت کنید.
- رژیم غذایی سالم
حفظ یک رژیم غذایی سالم سخت نیست، بلکه به معنای انتخاب مواد غذایی ساده و سالم است. شما باید رژیم غذایی غنی از سبزیجات، غلات کامل، گوشت بدون چربی، میوه و لبنیات کم چرب داشته باشید و غذاهایی که چربی بالا و نمک زیادی دارند را مصرف نکنید. علاوه بر این، افزایش مصرف غذاهایی مانند حبوبات و کربوهیدرات نیز میتواند مفید باشد. اگر برای ایجاد بک رژیم غذایی سالم به کمک نیاز دارید، میتوانید به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید.
- سیگار کشیدن
سیگار کشیدن یکی از عوامل خطر اصلی برای حوادث قلبی است و حتی میتواند به سکته قلبی نیز منجر شود. اگر در ترک سیگار مشکل دارید، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
- مدیریت استرس
برخی از راههای مفید برای مدیریت استرس میتواند استفاده از تکنیکها و تمرینهایی مانند تکنیکهای تنفس تکنیکهای آرامش عضلانی باشد. جدای از این تکنیکها، برخی دیگر از روشها هستند که برای استفاده از آنها میتوانید به یک روانشناس مراجعه کنید.
- چربی خون خود را در یک محدوده استاندارد قرار دهید
چربیهای خونی که باید در مورد آن با پزشک خود صحبت کنید شامل کلسترول و تری گلیسیرید است، زیرا حفظ مقدار استاندارد آنها میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد.
- فشار خون استاندارد خود را حفظ کنید
فشار خون بالا، میتواند ناشی از مصرف نمک زیاد، اضافه وزن، استفاده زیاد از الکل، سیگار کشیدن و همچنین سابقه خانوادگی باشد. بنابراین پیروی از روشهای سالم سبک زندگی که قبلا گفته شد، میتواند به کاهش فشار خون شما کمک کند، اما ممکن است لازم باشد در مورد شروع دارو با پزشک خود مشورت کنید.
امیدواریم توانسته باشیم درباره فشار خون ریوی و شناخت این نوع بیماری به شما بهترین راه حل ها را بازگو کرده باشیم. بیوتی سنتر مرکز تخصصی فروش انواع تجهیزات پزشکی اصل و باکیفیت در ایران می باشد که شما عزیزان می توانید برای خرید بدون واسطه همچون خرید انواع دستگاه فشار سنج ، انواع دستگاه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن و… از طریق همین سایت اقدام به ثبت سفارشات خود فرمایید.