بستن کاف به دور بازو، پر شدن آن از هوا، خالی شدن هوا و به دست آمدن دو عدد. با این توصیف بهنظر میرسد که فرایند گرفتن فشار خون، نباید سخت باشد. اما همین فرایند بهظاهر ساده، در بعضی از افراد باعث چنان استرسی میشود که دستگاه فشار خون آنها را بالاتر از مقدار واقعی نشان میدهد. استرس هنگام گرفتن فشار خون در میان بسیاری از افراد رایج است. در ادامه این مطلب، دلایل و شیوههای کنترل آنرا بررسی میکنیم.
چرا کنترل استرس هنگام گرفتن فشار خون مهم است؟
چک کردن روزانه فشار خون برای افرادی که دچار بیماری فشار خون بالا یا دیگر بیماریهای مؤثر بر فشار خون هستند، امری حیاتی است. در هنگام چک کردن فشار خون، به دلیل لزوم دقت در تعیین مقدار آن، باید همه شرایط به شکل طبیعی و صحیح برقرار شود.
وجود استرس لحظهای در بیمار باعث میشود تا فشار خون او به صورت عددی نادرست و غیرواقعی نشان دادهشود. به همین جهت کنترل استرس هنگام گرفتن فشار خون، بسیار ضروری است.
دلیل ایجاد استرس در هنگام گرفتن فشار خون چیست؟
برای کنترل استرس در هر شرایطی، باید ابتدا دلیل آن را شناسایی کنیم. عوامل متعددی مانند ترس از نتیجه آزمایش، ترس از اثرات بیماری، ترس از روند درمان و حتی خستگی یا عصبانیت، میتوانند موجب ایجاد استرس هنگام گرفتن فشار خون شوند.
حتی بعضی از افراد دچار مشکلی به نام سندرم روپوش سفید هستند. در واقع این افراد با قرارگرفتن در یک محیط پزشکی، مانند مطب پزشک یا بیمارستان، ناخودآگاه دچار استرس میشوند.
حتما بخوانید : درمان صد در صد فشار خون برای همیشه
استرس هنگام گرفتن فشار خون را چگونه باید کنترل کرد؟
همانطور که گفتیم، استرس به هر علتی که ایجاد شدهباشد، در هنگام چک کردن فشار خون باید برطرف شود. شیوههای مختلفی برای کنترل استرس هنگام گرفتن فشار خون وجود دارد که میتواند در بیماران مختلف کارساز باشد. در ادامه تعدادی از آنها را باهم بررسی میکنیم.
- زمانبندی مناسب داشتهباشید : ورزش کردن، غذاخوردن و مصرف نوشیدنیهای کافئیندار، ممکن است در بدن فرد حالتی از هیجان و ناآرامی ایجاد کند. بهتر است چک کردن فشار خون را حداقل ۳۰ دقیقه بعد از این فعالیتها انجام دهید تا بدن فرصت آرام شدن پیدا کردهباشد.
- مثانه خود را خالی کنید : مثانه پر میزان فشار خون را بالاتر از حد واقعی نشان میدهد. به علاوه، نگهداشتن ادرار و فکر کردن به آن، باعث ایجاد استرس میشود. برای کم کردن استرس هنگام گرفتن فشار خون، حتماً قبل از آن به دستشویی بروید.
- چند دقیقه صبر کنید : بهترین حالت برای چک کردن فشار خون، قرار دادن بازو روی یک سطح صاف در ارتفاع قلب است. به علاوه پاها نباید روی هم باشد. آنها را به صورت عمودی نگه دارید و کمر را به پشتی صندلی تکیه دهید. بعد از قرار گرفتن در حالت مناسب، چند دقیقه صبر کنید و به خود استراحت دهید. به اینصورت آرام میشوید و برای گرفتن فشار خون آماده خواهیدبود.
- تنفس خود را تنظیم کنید : حالت تنفس بر روی نتیجه فشار خون مؤثر است. ممکن است احساس کنید که به دلیل اضطراب، سخت یا تند نفس میکشید. در این حالت میتوانید با سه نفس عمیق تنفس خود را به حالت طبیعی برگردانید و آرام شوید.
- به چیزهای خوب فکر کنید : یکی از راههای کنترل استرس هنگام گرفتن فشار خون، فکر کردن به یک مورد خوشایند است. برای مثال میتوانید به امید درباره روند درمان یا اثربخشی داروها فکرکنید و نگرانی خود را ازیاد ببرید.
- گپ زدن : زمانی که منتظر هستید تا پزشک یا پرستار فشار خون شما را چک کنند، میتوانید با بیماران دیگر یا پرستار کمی گپ بزنید. گپ زدن با دیگران، باعث کاهش استرس هنگام گرفتن فشار خون میشود و ذهن شما را از افکار ناخوشایند دور میکند.
- گرفتن فشار خون را تمرین کنید : شما میتوانید چندبار در طول روز، فشار خون را با دستگاه خانگی خود چک کنید. همچنین میتوانید دستگاه را با خود به بیرون از خانه ببرید و گرفتن فشار خون را در شرایط و مکانهای متفاوت تجربه کنید. با این روش، بهتدریج استرس هنگام گرفتن فشار خون برای شما کمتر میشود.
حتما بخوانید : چه چیزی فشار خون را بالا میبرد
بهترین شیوه برای کنترل استرس هنگام گرفتن فشار خون چیست؟
در بالا تعدادی از مواردی را که به کنترل استرس هنگام گرفتن فشار خون کمک میکنند، بیان کردیم. اما احتمالاً شما هم موافق خواهید بود اگر بگوییم، بهترین شیوه کاهش استرس ناشی از گرفتن فشار خون، اطمینان از نتیجه آن و سلامتی خود است. سبک زندگی سالم، رعایت رژیم غذایی مناسب و مصرف داروهای تجویزی پزشک سلامتی شما را تا حد زیادی تضمین میکند. با اطمینان از سلامتی خود، دیگر دلیلی برای استرس هنگام گرفتن فشار خون و نگرانی از نتیجه آن وجود نخواهد داشت.
امیدواریم راهکارهایی که درباره استرس گرفتن هنگام گرفتن فشار خون در سایت بیوتی سنتر برای شما دوستان مطرح گردید؛ برای شما سودمند باشد. بیوتی سنتر مرکز تخصصی فروش تجهیزات پزشکی باکیفیت و اصل ( دستکش پزشکی ، کپسول اکسیژن ، لباس پزشکی و…) می باشد.