سطح اکسیژن خون در واقع نشان دهنده توانایی گلبول های قرمز برای حمل اکسیژن می باشد. اکسیژن موجود در هوا ابتدا از طریق بینی و دهان به بدن وارد شده و سپس از طریق ریه ها به جریان خون وارد می شود.
اکسیژنی که به جریان خون وارد می شود وظایف متعددی بر عهده دارد که از جمله آن ها می توان به جایگزین کردن سلول های فرسوده، بهبود عملکرد سیستم ایمنی و همچنین تامین انرژی بدن اشاره کرد.
پایین بودن سطح اکسیژن خون در کودکان و بزرگسالان، نشان دهنده آن است که در سیستم گردش خون و یا ریه ها مشکلی وجود دارد که برای تشخیص آن باید به متخصص مراجعه شود. در این مقاله از وبسایت بیوتی سنتر اطلاعات مفیدی از سطح نرمال اکسیژن ارائه می دهیم.
چرا سطح اکسیژن خون کودکان و نوزادان اهمیت دارد؟
تقریبا ۹۰ درصد از انرژی مورد نیاز بدن انسان ها از طریق تنفس و اکسیژن رسانی انجام می شود. در حقیقت برای آنکه پیوندهای شیمیایی بین مولکول های غذایی اعم از پروتئین ها، کربوهیدرات ها و قندها شکسته شود به اکسیژن نیاز است.
همچنین فعالیت های بدنی در صورتی به درستی انجام می شوند که به سلول ها و ماهیچه ها اکسیژن کافی برسد. به همین دلیل است که سطح اکسیژن خون کودک بسیار اهمیت خواهد داشت.
سطح نرمال اکسیژن خون کودکان باید چند باشد؟
پیش از مطرح کردن آنکه سطح نرمال اکسیژن خون کودکان باید چند باشد، بهتر است بدانید که مقدار اکسیژن خون با عنوان “سطح اشباع اکسیژن خون” نیز شناخته می شود.
در این زمینه، نتیجه اندازه گیری مقدار اکسیژن خون با دستگاه پالس اکسی متر به صورت O2 sat (SpO2) بیان شده و اندازه گیری آن در آزمایش ABG، به صورت PaO2 نمایش داده می شود.
سطح نرمال اکسیژن خون برای ریه های یک فرد سالم در آزمایش ABG بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلی متر جیوه (mmHg) می باشد.
چنانچه این اندازه گیری توسط دستگاه پالس اکسی متر انجام شده باشد، حد نرمال اکسیژن خون بین ۹۵ تا ۱۰۰ درصد خواهد بود.
این مقدار برای سنین پایین تر نیز مشابه بوده و در بهترین حالت، سطح اشباع اکسیژن خون برای بیشتر کودکان، مقداری بین ۹۷ تا ۹۹ درصد می باشد.
به خاطر داشته باشید که اگر این مقدار به پایین تر از ۹۵ درصد برسد، هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان غیرعادی تلقی می شود.
حتما مشاهده کنید : برای کنترل سطح اکسیژن خون روی سطح نرمال بهتر است از پالس اکسیمتر استفاده کنید.
علائم و نشانه های پایین بودن اکسیژن خون در نوزادان چیست؟
پس از دانستن آنکه سطح نرمال اکسیژن خون کودکان باید چند باشد، بهتر است آگاه باشید که پایین بودن این فاکتور در بدن نوزادان نشانه هایی به همراه دارد که باید به آن ها توجه کنید.
پایین آمدن سطح اکسیژن خون کودکان و نوزادان به طور کلی می تواند به دلایل متفاوتی مانند مصرف دارو، حمله آسم، مشکلات قلبی، بیماری های ریوی و.. ایجاد شده باشد.
در ادامه برخی از مهم ترین علائمی که نشان می دهد سطح اکسیژن خون از حد نرمال پایین تر است، برای شما آورده شده است.
علل کاهش سطح اکسیژن خون نوزاد و کودک
- کم خونی
- انسداد مجاری تنفسی
- حضور در ارتفاعات بالا
- مصرف برخی داروها
- بیماری های قلبی و مادرزادی
- پنومونی
- آمبولی ریوی
- و..
چطور سطح اکسیژن خون کودکان و نوزادان را در حد نرمال نگه داریم؟
هوای تازه همواره یکی از مهم ترین فاکتورهایی است که در درمان کمبود اکسیژن و همچنین نرمال نگه داشتن مقدار آن، بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
بنابراین کودکان باید تا جایی که امکان دارد هوای تازه دریافت کنند و همچنین در محیط هایی که مواد شیمیایی، آلاینده ها، دود خودروها و همچنین آلودگی های دیگر نیز وجود دارد حضور پیدا نکنند.
ورزش و داشتن تحرک کافی نیز با افزایش ضربان قلب می تواند سطح اکسیژن خون را تا حد قابل توجهی بالا ببرد.
در کنار موارد بالا، مصرف آنتی اکسیدان ها نیز کمک می کند تا بدن از اکسیژن به صورت موثرتری استفاده کند. در نتیجه پیشنهاد می کنیم تا در رژیم غذایی کودک آنتی اکسیدان های مفید را جای دهید.