فشار خون دیاستولیک بالا و پایین نشانه چیست؟ بهترین درمان خانگی و دارو

حتماً بارها و بارها عبارت بیماری فشار خون به گوش شما هم خورده است. این بیماری بیشتر به واسطه زندگی شهری و عدم تحرک و بیشتر در افرادی که از رژیم غذایی سالمی تبعیت نمی کنند، اضافه وزن دارند و یا این که سالمند هستند دیده می شود.
در چنین شرایطی اغلب پزشکان به بیماران اعلام می کنند که فشار خون دیاستولیک بالایی دارند و باید آن را با کمک یکسری توصیه ها و داروها تنظیم کنند و به حد نرمال برسانند ولی به راستی فشار خون دیاستولیک بالا نشانه چیست و چه راهکارهای درمانی برای آن وجود دارد. به دلیل اهمیت بیماری فشار خون تصمیم گرفتیم تا در این مقاله وبسایت بیوتی سنتر درباره فشار دیاستولیک بالا و پایین و همین طور درمان خانگی آن ها توضیحاتی را ارائه دهیم؛ پس تا انتها با ما همراه باشید.
فشار دیاستولیک بالا نشانه چیست؟
برای پاسخ به این پرسش که فشار خون دیاستولیک بالا نشانه چیست، ابتدا باید ببینیم که فشار خون چیست. در واقع، فشار خون، به نیرویی گفته می شود که خون به دیواره رگ های شما وارد می کند. هنگامی که این نیرو بیش از حد بالا باشد، گفته می شود که به بیماری فشار خون مبتلا هستید. به طور کلی در هنگام اندازه گیری فشار خون، دو عدد دیده می شود که اولی فشار خون سیستولیک و دومی فشار خون دیاستولیک است که روی دستگاه فشار سنج خود نیز می توانید مشاهده کنید.
معمولاً اغلب افراد به فشار خون سیستولیک توجه می کنند که غالباً با افزایش سن افزایش می یابد ولی امروزه مشخص شده است که هر دو این اعداد مهم هستند و اگر هر دو عدد خیلی بالا باشند، فرد مبتلا به فشار خون بالا می شود. افراد مبتلا به فشار خون دیاستولیک بالا ممکن است در معرض خطر فشار خون سیستولیک بالا نیز قرار بگیرند.
دلایل مختلفی در بالا رفتن فشار خون دیاستولیک نقش دارند. بعضی از این عوامل (نظیر اضافه وزن) می توانند به وسیله خود فرد کنترل و برطرف شوند، اما بعضی دیگر از این عوامل قابل پیشگیری نیستند.
طبق تحقیقات انجام شده در انجمن قلب آمریکا (AHA) مردم در بیشتر موارد به فشار خون سیستولیک خود دقت می کنند و به نظر بسیاری از آن ها فشار خون سیستولیک بسیار مهم تر از فشار خون دیاستولیک است. ولی مطالعات نشان می دهد که در صورت افزایش ۱۰ میلی متر جیوه (mmHg) از فشار خون دیاستولیک در بازه سنی بین ۴۰ تا ۸۹ سالگی، خطر بیماری های قلبی یا سکته دو برابر افزایش پیدا می کند.
درمان خانگی فشار خون دیاستولیک بالا
درمان خانگی فشار خون دیاستولیک بالا شامل برخی توصیه ها می شود که پزشک به شما می کند؛ از جمله ایجاد تغییر در سبک زندگی و پیروی از یک رژیم غذایی سالم و مصرف مواد غذایی کم نمک و انجام فعالیت های ورزشی مرتب و امتناع از مصرف سیگار و هم چنین مصرف منظم داروهای فشار خون تحت نظر متخصص که می تواند در کاهش فشار خون دیاستولیک مؤثر باشد.
به یاد داشته باشید که افزایش فشار خون دیاستولیک می تواند منجر به آسیب های جبران ناپذیر قلبی شود و همین طور خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد؛ بنابراین بهترین دارو برای فشار دیاستولیک بالا را می توانید با مراجعه به پزشک متخصص دریافت کنید.
حتما مطالعه فرمایید : قاتل فشار خون بالا؛ لیست مواد غذایی
درمان فشار دیاستولیک بالا با داروهای شیمیایی
برای درمان فشار خون بالا داروهای زیادی موجود هستند که حتماً باید طبق شرایط جسمی شما و زیر نظر پزشک تجویز و استفاده شوند. این داروها عبارتند از:
دیورتیک های تیازیدی: به دیورتیکها قرص آب یل داروهای مدر هم گفته می شود. این داروها بر عملکرد کلیه تأثیر می گذارد و به بدن کمک می کند تا آب و سدیم را دفع کند و حجم خون را پایین بیاورد.
معمولاً داروهای دیورتیک تیازید پیش از سایر داروها تجویز می شوند ولی فقط این داروها نیستند که برای کاهش فشار خون انتخاب مورد استفاده قرار می گیرند. دیورتیک های دیازید عبارتند از هیدروکلروتیازی (میکروزید)، کلرتالیدون و داروهای دیگر.
مسدود کننده های بتا: این داروها حجم کار قلب را کم کرده و عروق خونی را باز می کنند تا ضربان قلب آرام شده و فشار کمتری به قلب وارد شود. مسدود کننده های بتا عبارتند از اسبوتول (سکترال)، اتنولو (تنرمین) و داروهای دیگر.
مسدود کننده های آنزیم های تبدیل کننده آنژیوتنسین: داروهای موجود در این دسته مانند لیزینوپریل (زستریل)، بنازپریل (لوتنسین)، کاپتوریل (کاپوتن) و داروهای دیگر به شل شدن عروق خونی و پیشگیری از رسوب مواد شیمیایی طبیعی که موجب تنگ شدن عروق خونی می شوند کمک می کند.
مسدود کننده های کانال سدیم: داروهای این دسته مانند آملودیپین (نورواسک)، دیلتیازم (کاردیزم، تیازاک و…) و دیگر داروهای موجود، به شل شدن عضلات عروق خونی کمک می کنند. بعضی از این داروها می توانند نرخ ضربان قلب را هم آرام تر کنند.
حتما مطالعه کنید : بهترین آمپول اورژانسی فشار خون بالا کدام است؟
فشار دیاستولیک پایین نشانه چیست؟
اکنون که گفتیم فشار خون دیاستولیک بالا نشانه چیست بد نیست که کمی هم درباره فشار دیاستولیک پایین صحبت کنیم.
فشار دیاستولیک در واقع نیروی وارد شده ای است که خون به رگ های شما در هنگام استراحت قلب و بین ضربان ها وارد می کند.
معمولاً فشار خون طبیعی باید عدد 120/80 میلی متر جیوه را نشان دهد. 120 فشار سیستولیک و 80، فشار دیاستولیک خون است که گاهی این میزان به کمتر از حد طبیعی سقوط می کند. فشار دیاستولیک پایین می تواند نشان دهنده موارد زیر باشد:
- بارداری: به دلیل این که در دوران بارداری سیستم گردش خون در بدن مادر به سرعت گسترش می یابد، فشار خون دیاستولیک ممکن است کاهش یابد که این مورد طبیعی است و معمولاً بعد از زایمان فشار خون به حالت برمی گردد.
- مشکلات قلبی: برخی از آسیب ها و بیماری های قلبی که می توانند منجر به فشار خون شوند عبارتند از ضربان پایین قلب، مشکلات دریچه های قلب، حمله قلبی و نارسایی قلبی
- مشکلات غدد درون ریز: نارسایی غده آدرنال (بیماری آدیسون) بیماری پاراتیروئید ، دیابت ، افت قند خون و غیره می تواند منجر به فشار خون دیاستولیک پایین شود.
- کمبود آب بدن: وقتی بدن شما دهیدراته می شود و بیش از حد آب از دست می دهد ، ضعف ، سرگیجه و خستگی بر شما عارض می شود. اسهال شدید، تب، استفراغ، ورزش های سنگین و استفاده بیش از حد از داروهای ادرارآور می تواند منجر به کم آبی بدن و در نتیجه کاهش فشار خون دیاستولیک شود.
- از دست دادن خون زیاد: خونریزی ناشی از جراحات یا خونریزی داخلی ، میزان خون را در بدن کاهش می دهد و در نتیجه باعث افت شدید فشار خون دیاستولیک می شود.
- عفونت شدید یا سپتیسمی: در صورتی که عفونت قسمتی از بدن وارد جریان خون شود، می تواند منجر به کاهش شدید فشار خون دیاستولیک و شوک سپتیک شود.
- واکنش آلرژیک شدید (آنافیلاکسی): آنافیلاکسی یا واکنش آلرژیک شدید می تواند باعث واکنش شدید و تهدید زندگی شود، داروهای خاص، سم حشرات و حتی استفاده از محصولات لاتکس می تواند باعث این واکنش ها شود. آنافیلاکسی هم چنین می تواند باعث کهیر، مشکلات تنفسی، تورم گلو، خارش و افت خطرناک فشار خون شود.
- کمبود برخی مواد غذایی: کمبود برخی از مواد غذایی و ویتامین ها از جمله ویتامین B-12، آهن و فولات می تواند بدن شما را با کمبود تولید سلول های قرمز خون مواجه کند و موجب افت فشارخون دیاستولیک شود.
درمان خانگی فشار خون دیاستولیک پایین
درمان خانگی فشار خون دیاستولیک پایین هم مانند دیاستولیک بالا رعایت یکسری موارد و توصیه هایی است که معمولاً پزشکان متخصص در کنار بهترین دارو برای فشار دیاستولیک پایین تجویز می کنند که برخی از آن ها عبارتند از مصرف نمک یا همان کلرید سدیم. همان طور که مصرف بیش از حد نمک می تواند باعث افزایش فشار خون شود، مصرف کم آن هم باعث کاهش فشار خون دیاستولیک می شود؛ بنابراین برای درمان این عارضه می توان به روش های مختلفی از نمک استفاده کرد از جمله این که برای چاشنی غذا از نمک استفاده کنید، از مواد غذایی شور مانند زیتون و خیار شور یا از مغزهای شور استفاده کرد.
هم چنین مصرف آب به اندازه کافی یا نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در شبانه روز می تواند به درمان کاهش فشار خون دیاستولیک کمک کند.
استفاده از گوشت قرمز، غذاهای غنی از ویتامین ب 12 و فولات و غیره نیز از راهکارهای درمان خانگی فشار خون دیاستولیک پایین محسوب می شود.
کلام پایانی
در این مقاله به شما گفتیم که فشار خون دیاستولیک بالا نشانه چیست و درباره فشار دیاستولیک پایین مطالب مهمی را بیان کردیم. مسلماً بخشی از ابتلا به افزایش یا کاهش فشار خون خارج از کنترل ماست ولی می توانیم با رعایت یکسری موارد ابتلا به بیماری فشار خون را به تعویق بیندازیم یا حتی الامکان آن را کنترل کنیم. در هر صورت چنانچه به فشار خون بالا یا پایین مبتلا هستید، بهتر است قبل از هر کاری به پزشک مراجعه کنید.
بسیار آموزنده بود
لذت بردم از مطالب مفید این بخش
متشکرم