مقالات پزشکی

علت و درمان حساسیت به چسب زخم و پانسمان

علت و درمان حساسیت به چسب زخم و پانسمان

از چسب زخم و پانسمان برای پوشاندن زخم و ثابت نگه داشتن پانسمان استفاده می‎شود. این چسب‎ها از مواد مختلفی ساخته شده و در تماس مستقیم با پوست قرار می‎گیرند. پوست برخی افراد به مواد موجود در آنها حساسیت داشته  و واکنش نشان می‎دهد. حساسیت به چسب زخم و پانسمان چندان شایع نیست، با این حال برخی افراد به چسب زخم و پانسمان حساسیت دارند و دچار بثورات پوستی مانند خارش و قرمزی می‎شوند.

ممکن است بروز حساسیت به چسب زخم  و پانسمان را با عنوان درماتیت نیز بشویید. درماتیت اصطلاحی کلی است برای توصیف التهابات پوستی. در طی آن پوست دچار خشکی، سوزش، تورم و… خواهد شد. شدت آن می‎تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد.  بروز ناراحتی‎های پوستی در اطراف زخم، سرعت بهبودی را کاهش خواهد داد.

علت حساسیت به چسب زخم و پانسمان چیست؟

علت حساسیت به چسب زخم و پانسمان چیست؟

علت حساسیت به چسب زخم و پانسمان چیست؟

علت حساسیت به چسب زخم و پانسمان می‎تواند مربوط به مواد تشکیل دهنده و واکنش بدن به آنها باشد. از جمله آنها می ‎توان به پروتئین لاتکس اشاره کرد. گاهی اوقات بدن این ماده را به عنوان مهاجم شناسایی کرده و برای مقابله آن شروع به ترشح آنتی بادی خواهد کرد. این امر سبب آزاد شدن مواد شیمیایی و هیستامین در خون خواهد شد. به این ترتیب فرد با عوارض و بثورات پوستی مواجه می‎شود. لاتکس صمغ درختی است که به همین نام خوانده می ‎شود. استفاده از نوع مصنوعی آن در ساختار بسیاری از لوازم مصرفی پزشکی رایج است که از آن جمله می‎توان به انواع چسب جراحی و دستکش پزشکی اشاره کرد.

برای رفع حساسیت سعی می‎شود بجای لاتکس از موادی مانند کتان استفاده شود. به این ترتیب ریسک بروز آلرژی به حداقل خواهد رسید.

استفاده از موادی مانند زینک اکساید (روی) نیز در ساختار انواع چسب زخم و پانسمان رایج است. زینک از جمله موادی است که خاصیت درمانی داشته و به بهبود زخم کمک می‎کند. برای جلوگیری از بروز حساسیت لازم تا میزان استانداردی از آن در ساختار چسب وجود داشته باشد.

خوب است بدانید در  ساختار چسب زخم نواری، قسمت سفید آن آغشته به زینک اکساید است و باید دقیقا بر روی زخم قرار گیرد تا فرآیند بهبود زخم به سرعت انجام شود.

حساسیت به چسب  زخم و پانسمان از انواع درماتیت تماسی است. یعنی ماده آلرژی‎زا به صورت مداوم با پوست در تماس بوده و به این ترتیب بدن شروع به واکنش می‎نماید.

چه افرادی به چسب لاتکس حساسیت بیشتری دارند؟

چه افرادی به چسب لاتکس حساسیت بیشتری دارند؟

چه افرادی به چسب لاتکس حساسیت بیشتری دارند؟

ریسک بروز حساسیت به چسب لاتکس در افراد زیر بسیار بیشتر است:

  • افرادی که به اختلالات سیستم ادراری و مثانه مبتلا هستند.
  • افرادی که به اختلالات سلول‎ های مغز استخوان مبتلا هستند.
  • افرادی که حساسیت‎های شدید پوستی را تجربه کرده‎اند.
  • افرادی که جراحی‎های متعددی را انجام داده‎ اند.
  • افرادی که به دلیل شرایط خاص بیماری، به مدت طولانی از طریق آنژیوکت دارو و سرم دریافت کرده‎اند.
  • افرادی که به مواد غذایی ماننند بادمجان، ادویه‎ جات، کیوی و … حساسیت دارند.

علائم حساسیت به چسب زخم و پانسمان چیست؟

از جمله علائم شایع حساسیت به چسب زخم می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تورم
  • التهاب
  • قرمزی پوست
  • سوزش و خارش پوست
  • دون دون شدن پوست
  • جمع شدن آب یا چرک در زیر پوست

نوع و شدت بروز این علائم در افراد متفاوت است. برخی تنها، یکی از آنها را تجربه کرده  و برخی دیگر ممکن است چندین عارضه را با یکدیگر را تجربه کنند. همچنین مدت زمان بروز آنها در افراد نیز با یکدیگر تفاوت دارد. پوست برخی از بیماران از حساسیت بیشتری برخوردار بوده و پس از  گذشت زمان کوتاهی بثورات پوستی ظاهر می‎شوند.  برخی دیگر پس از گذشت چند ساعت یا روز، با عوارض آن درگیر خواهند شد.

خوب است بدانید برخی از این علائم زمینه را برای بروز سایر مشکلات پزشکی فراهم خواهد کرد. برای مثال با بروز خارش، فرد به شدت و در نوبت ‎های متوالی شروع به خاراندن پوست خواهد کرد. این امر در نهایت می‎تواند منجر به عفونت شود.

درمان حساسیت به چسب زخم و پانسمان

درمان حساسیت به چسب زخم و پانسمان

درمان حساسیت به چسب زخم و پانسمان

برای درمان حساسیت به چسب زخم  و پانسمان راه‎ حل قطعی وجود ندارد. در واقع پیشنهاد می ‎شود از عواملی که باعث ایجاد حساسیت می‎شوند دوری کنید.

داروهایی که برای بیماران تجویز می‎شود صرفا شدت عوارض را کاهش داده و آنها را کنترل می‎کنند. بسیاری از این داروها به صورت پماد و کرم برای بیماران تجویز می‎شوند. از جمله آنها می‎توان به کرم هیدروکورتیزون یا لوسیون کالامین اشاره کرد. از این داروها برای رفع هر نوع راش پوستی مورد استفاده قرار می‎گیرند.

به منظور جلوگیری از ایجاد حساسیت پوستی سعی می‎شود از چسب زخم ضد حساسیت و پانسمان ضد حساسیت استفاده شود.

چسب زخم و پانسمان ضد حساسیت چیست؟

در ساختار این چسب ‎ها الیاف بافته نشده و ضد حساسیت پلی اتیلن  وجود دارد. در این الیاف خبری از بافتن تار و پود نیست. الیاف با استفاده از مواد شیمیایی،  فشار، ضربه یا حرارت در کنار یکدیگر  قرار می‎گیرند. مهمترین کاربردی این الیاف در صنعت پزشکی است. بسیاری از لباس ‎بیمارستانی، شان جراحی پزشکی، ماسک‎ پزشکی، چسب زخم و پانسمان، باند، گازهای ‎استریل و … با استفاده از این الیاف تهیه می‎شوند.

انواع چسب ضد حساسیت برای ثابت کردن پانسمان و همچنین محفوظ نگه داشتن زخم کاربرد دارند. چسب آنها از نوع ” پلیمر اکریلیک ضد حساسیت” بوده و به همین دلیل احتمال بروز حساسیت به حداقل می‎رسد. این چسب از قدرت چسبندگی بسیار بالایی برخوردار است، با این حال منجر به تحریک پوست نشده و به راحتی از سطح پوست جدا می‎شود. استفاده از آنها برای آن دسته از بیمارانی که مجبور هستند برای طولانی مدت از آنژیوکت استفاده کنند، رایج است. همچنین کودکان از دیگر گروه‎ هایی هستند که استفاده از این چسب برای آنها توصیه می‎شود. میزان حساسیت پوستی در کودکان به مراتب بیشتر از بزرگسالان است. گفته می‎شود این نوع از چسب‎ها به راحتی می‎توانند جایگزین چسب زخم‎ های زینک اکساید شوند.

انواع چسب زخم و پانسمان

از انواع چسب زخم و پانسمان می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چسب لکوپلاست . استفاده از این چسب‎ ها برای ثابت نگه داشتن انواع پانسمان رایج است.
  • حصیری. استفاده از این چسب در زخم‎های جراحی و پانسمان رایج است.
  • آنژیوکت. از این چسب‎ها برای ثابت نگه داشتن آنژیوکت استفاده می‎شود.
  • خونگیری. همانطور که از نام آن پیدا است، پس از خونگیری از آنها استفاده خواهد شد.
کلام پایانی

امیدواریم خواندن مقاله علت و درمان حساسیت به چسب زخم و پانسمان در سایت بیوتی سنتر برای شما عزیزان مفید بوده باشد، همچنین اگر در این رابطه سئوالی دارید حتما در قسمت نظرات سایت از ما سئوال بفرمایید.

دیدگاهی در مورد “علت و درمان حساسیت به چسب زخم و پانسمان

  1. مامی گفت:

    علت درماتیت پوست دخترم بعد از باز کردن چسب انژیوکت را با مطالعه این مطلب متوجه شدم سپاس از شما

  2. اعظم گفت:

    مطلبتون مفید بود من قبلا اینطور نبودم ولی الان پوستم هم به چسب زخم حساس شده هم چسب شیشه ای جاش تا چند روز قرمز میمونه ترسیدم گفتم شاید من بیماری خاصی گرفتم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *