بالا بودن فشار خون یکی از مشکلاتی است که خیلی از افراد جامعه با آن دست و پنجه نرم می کنند. این افراد باید به صورت مرتب فشار خون خود را کنترل کرده و برخی از غذاها و خوراکی های خاص را در رژیم غذایی خود قرار ندهند.
در ادامه تصمیم داریم به شما بگوییم چه چیزی فشار خون را بالا می برد. البته باید توجه داشته باشید که این غذاها برای افرادی که به مشکل فشارخون بالا مبتلا نیستند چندان هم ضرری ندارد. اما کسانی که فشار خون بالایی دارند باید در مصرف آن ها احتیاط کنند. برای اشنایی با این خوراکی ها همراه ما باشید!
برخی از غذاهایی که فشار خون را بالا می برند:
1 – نمک: اگر از افرادی که در اطرف شما وجود دارند بپرسید چه چیزی فشار خون را بالا می برد، بدون شک همه آن ها به نمک اشاره خواهند کرد. سدیم یا همان نمک یکی از مهم ترین خوراکی هایی است که می تواند فشار خون افراد را بالاتر ببرد. به همین دلیل است که همواره پزشکان توصیه می کنند مصرف نمک را به حداقل برسانید.
حتی نمک های دریا هم که به عنوان جایگزینی برای نمک های معمولی شناخته می شوند به همان میزان دارای سدیم هستند. اما این تصور غلط برای افراد جا افتاده که نمک های دریا ضرری برای فشار خون ندارند.
2 – فست فودها و غذاهای فراوری شده: در فست فودهایی مانند پیتزا و همچنین غذاهای فراوری شده، میزان زیادی سدیم وجود دارد. همانطور که گفتیم سدیم به شدت روی بالا رفتن فشار خون موثر می باشد. جالب است بدانید تنها در یک تکه پیتزای منجمد چیزی حدود هزار میلی گرم سدیم وجود دارد.
3 – نوشیدنی های شیرین: زیاده روی در مصرف نوشیدنی های شیرین مثل انواع ابمیوه و نکتارهای مختلف و همچنین مصرف نوشابه می تواند به بالا رفتن فشار خون شما منجر شود. این نوشیدنی ها حاوی مقادیر بالایی از قند و کافئین هستند و به شدت روی فشار خون شما تاثیر خواهند گذاشت. البته اگر هرچند وقت یکبار آن هم به میزان کم از این نوشیدنی ها استفاده کنید مشکلی برای شما پیش نخواهد آمد.
4 – مواد غذایی سرشار از قند: قند موجود در برخی از مواد غذایی باعث می شود که فشار خون افراد بالاتر رفته و حتی به مشکلات جدی دیگری مثل اضافه وزن یا دیابت مبتلا شوند. جالب است بدانید طبق یک تحقیق که در سال 2014 انجام شد، مواد غذایی حاوی قند می توانند بیشتر از مواد غذایی حاوی سدیم روی بالا رفتن فشار خون تاثیر بگذارند. غذاهای بسته بندی شده یا دسرهای فراوری شده سرشار از قند هستند و باید تا جای امکان مصرف آن ها را به حداقل برسانید.
5 – گوشت قرمز: گوشت قرمز یکی دیگر از خوراکی هایی است که به شدت روی بالا رفتن فشار خون تاثیر می گذارد. بعد از مصرف گوشت قرمز و به محض آغاز فرایند سوخت و ساز آن در بدن، ترکیباتی از آن آزاد می شود که می توانند فشار خون را بالاتر ببرند. معمولا پزشکان مصرف گوشت قرمز را برای افراد مبتلا به بیماری فشار خون بالا قدغن می کنند و یا در صورت مصرف هم توصیه می کنند از قسمت های کم چرب گوشت استفاده شود.
6 – چربی های اشباع شده: در صورتی که تصمیم دارید فشار خون خود را در حد نرمال نگه دارید و از بالا رفتن آن جلوگیری کنید، باید تا حد امکان چربی های اشباع شده را از رژیم غذایی خود حذف نمایید. در واقع شما باید سعی کنید تنها 5 درصد از کالری مصرفی خود را به این چربی ها اختصاص دهید. غذاهایی که سرشار از چربی اشباع شده هستند عبارتند از:
- گوشت های فراوری شده مثل سوسیس یا کالباس
- دسرهایی مانند پودینگ، بیسکوییت، کیک، شکلات، تافی، پای و…
- روغن پالم و روغن نارگیل
- کره و مارگارین
- لبنیات های پرچرب مثل شیر، ماست، خامه، پنیر
7 – انواع سس: تمام افرادی که به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستند باید مصرف انواع سس را به حداقل رسانده و یا حتی حذف کنند. اگر علاقه زیادی به سس دارید، بهتر است قبل از مصرف برچسب ارزش غذایی آن را مشاهده کرده و به سراغ سس هایی بروید که کمترین میزان سدیم یا قند را دارند. سس هایی مثل کچاپ، مایونز، سویا و چیلی بیشترین میزان نمک و قند را در خود جای داده اند.
8 – کافئین: کافئین هم تا حد زیادی روی بالا رفتن فشار خون موثر است و باید در مصرف آن احتیاط کرد. اگر فشار خونتان بالاس به هیچ عنوان به سراغ نوشیدنی هایی مثل قهوه نروید.
نقش سبک زندگی در جلوگیری از بالا رفتن فشار خون
تا این بخش بررسی کردیم که چه چیزی فشار خون را بالا می برد؛ اما علاوه بر تغذیه، برخی از عادت های منفی مثل استعمال الکل و دخانیات، ورزش نکردن و… هم روی افزایش فشار خون تاثیرگذار هستند. به همین دلیل شما باید سعی کنید با تغییرات مثبت سبک زندگی خود، از بالا رفتن فشار خونتان جلوگیری کنید.
برای مثال ورزش کردن به صورت منظم می تواند یکی از مفیدترین عادت هایی باشد که به داشتن فشار خون نرمال کمک می کند. همچنین اگر دچار اضافه وزن هستید باید سعی کنید به کمک روش های اصولی وزنتان را پایین بیاورید.
یکی دیگر از مهم ترین دلایل بالا رفتن فشار خون، استرس می باشد. به همین دلیل باید سعی کنید با روش هایی مثل یوگا و مدیتیشن میزان استرس خود را کاهش دهید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود؟
در صورتی که فشار خون سیستولی شما بالاتر از 180 و فشار خون دیاستولی شما بالاتر از 120 باشد باید به پزشک مراجعه نمایید.
خوراکی های مفید برای کاهش فشار خون
تا این جای مقاله به این نکته اشاره کردیم که چه چیزی فشار خون را بالا می برد. اما در این بخش خوراکی هایی که برای کاهش فشار خون مفیدند را به شما معرفی خواهیم کرد. این خوراکی ها عبارتند از:
- برنج قهوه ای
- هویج
- پاستای سبوسدار
- کلم بروکلی
- سیب زمینی شیرین
- گوجه فرنگی تازه
- سیب
- گلابی
- انبه
- موز
- هلو
- لوبیا قرمز
- عدس
- لبنیات کم چرب
- مرغ و ماهی کم چرب
- و…
با گنجاندن این خوراکی ها در رژیم غذایی روزانه خود و حذف خوراکی های مضر و افزایش دهنده فشار خون می توانید سطح فشار خون خود را در حد نرمال قرار دهید.
نتیجه گیری
در این مطلب سعی کردیم به شما بگوییم که چه چیزی فشار خون را بالا می برد. پس اگر شما هم به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستید، بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کرده و از او بخواهید یک رژیم غذایی مناسب برای شما تجویز کند. همچنین با داشتن یک سبک زندگی سالم و ترک عادت های منفی می توانید همواره فشار خون خود را در سطح نرمالی نگه دارید.